Anne Wenzel Installaties Beelden Openbare Ruimte Teksten CV Nieuws Links Contact
NED | ENG

Nieuws

Wild Summer of Art
12 juli t/m 25 augustus 2024

Brutus Space presenteert de 2e editie van een Wilde Kunstzomer met werk van 50 Rotterdamse hedendaagse kunstenaars en een dynamisch publieksprogramma van evenementen, screenings en performances. De editie van dit jaar is samengesteld door Amira Gad in samenwerking met Sophie de Vos.

Anne Wenzel toont haar installatie Under Construction (Brutus). De installatie bestaat uit beschilderde vlaggen, vrouwenbustes en gestapelde architectonische elementen. Wenzels werk doet denken aan barricades: het eigent zich de vormentaal van straatprotest toe en ensceneert een tijdelijke bezetting. Tegelijkertijd zinspeelt het op het onttronen van een gevestigde orde ten gunste van een nieuwe.
Met de Under Construction (Brutus) onderzoekt Wenzel de mogelijkheid van een vrouwelijk standpunt ten aanzien van politieke macht en hiërarchie, als tegenreactie op het door mannen gedomineerde machtssysteem.

Brutus
Rotterdam

https://brutus.nl/

Fuga's en Pimpelmezen
8 juni t/m 29 september 2024

Hedendaagse kunst nestelt zich in de intimiteit van het Museumhuis en gaat in dialoog met de plek en het oeuvre van Lucien De Gheus en zijn passie voor muziek, dans en beweging.

Curator Els Vermeersch selecteerde werken van Guillaume Bijl, Caroline Coolen, Johan Creten, Laura Prouvost, Johan Tahon, Tamara van San, Anne Wenzel en meer.

Museumhuis Lucien De Gheus
Poperinge
Belgie

https://www.luciendegheus.be/

Anne Wenzel te gast in Podcast Kunst is Lang

Presentator Luuk Heezen ging een uur lang in gesprek met kunstenaar Anne Wenzel over haar beeldenreeks House of Fools, die vorig jaar te zien was in Stedelijk Museum Schiedam: afbrokkelende en toegetakelde zwart-gouden beelden van voormalige ‘zeehelden’ als J.P. Coen of Witte de With. Het werk was onderdeel van het project Carte Blanche: Fuck the Dictator, waarvoor Wenzel de vrije hand kreeg over een deel van het museum en personeel, nadat ze de bokswedstrijd had gewonnen.
Verder praten zij over het Razziamonument dat Wenzel vorig jaar maakte. De twee beelden aan de Maas in Rotterdam vormen samen een monument voor de 52.000 mannen die in november 1944 tijdens een razzia uit hun huizen werden gehaald.

Kunst is Lang

https://www.mistermotley.nl/kunst-is-lang-anne-wenzel/

House of Fools (Witte) aangekocht door Museum Boijmans van Beuningen!

Het beeld van de marineofficier Witte Corneliszoon de With behoort tot de serie House of Fools. Anne Wenzel ontwikkelde de serie als reactie op de hedendaagse beeldenstorm die zich de afgelopen jaren heeft voltrokken waarbij beelden van hun sokkels werden gegooid, beschadigd of onleesbaar werden gemaakt. Voor Wenzel voelde dit protest tweestrijdig: aan de ene kant ze zag de noodzakelijkheid van politiek protest, maar tegelijkertijd werden daarbij wel werken van collega-beeldhouwers vernietigd. Enige nuance ontbrak.

Zonder naar een antwoord te zoeken op de vraag wie ‘goed’ of ‘slecht’ is/was, ontwikkelde Wenzel de ruimtevullende installatie House of Fools, met bustes van controversiële figuren uit de geschiedenis.
Witte de With is niet alleen bekend om zijn heroïsche heldendaden op zee, maar ook om de brutale onderdrukking en het koloniale geweld die hem deze titel opleverden. De stad Rotterdam ligt zowel de straat die naar hem is vernoemd, evenals de Grote Kerk (St. Laurenskerk), waar zijn lichaam werd begraven.

Wij zijn erg trots dat curator Saskia van Kampen-Prein het werk House of Fools (Witte) heeft verworven voor de collectie moderne en hedendaagse kunst van Museum Boijmans Van Beuningen.

https://www.boijmans.nl

Faire Corps
19 mei t/m 3 november 2024

In de expositie Faire Corps staat het menselijke lichaam centraal. Meer dan 60 jonge, als ook gevestigde gevestigde internationale kunstenaars tonen werken die de verschillende visies op het menselijke lichaam tonen.

Met werk van oa. Alexandra Bircken, Louise Bourgois, Stephan Balkenhol, Johan Creten, Dewar & Gicquel, Silvy Fleury, Meschac Gaba, Ana Mendieta, Annette Messager, Hans op de Beeck, Tony Oursler, Recycle Group, Elsa Sahal, Kiki Smith en Anne Wenzel.

Villa Datris
L'Isle-sur-la-Sorgue
Frankrijk

https://fondationvilladatris.fr/

Art Brussels
24 t/m 28 april 2024

Galerie Suzanne Tarasieve toont op Art Brussels van Anne Wenzel werken uit de serie Reality Check als ook House of Fools (Leopold II). Het werk is gebaseerd op het recent in Antwerpen verwijderde standbeeld van Leopold II, en toont de aftandse glorie en tanende macht van deze omstreden Belgische koning.

Art Brussels
Brussels Expo

https://www.artbrussels.com/

Art Paris
3 t/m 7 april 2024

Galerie Suzanne Tarasieve presenteert op Art Paris van Anne Wenzel beelden uit haar actuele serie House of Fools.

Art Paris
Grand Palais Éphémère
Paris

https://www.artparis.com

Documentaire Wenzel Vecht op
Open Rotterdam!

Wenzel vecht van regisseur Charlotte Meijer is nu te zien op Open Rotterdam. Deze documentaire brengt de drijfveren van de Rotterdamse kunstenaar Anne Wenzel krachtig in beeld. Meijer treft de kunstenaar als ze begint met het boetseren van het Razziamonument (2023) en raakt geïntrigeerd. We zien haar eerst de klei op de vloer van haar atelier smijten, een beeld dat vier meter hoog gaat worden, en langzaam, stukje voor stukje, groeit onder de handen van Wenzel en haar team.

Wenzel Vecht
https://www.youtube.com/watch?v=7zmrN2AX4Cs

Art Rotterdam
1 t/m 4 februari 2024

Akinci presenteert oa op Art Rotterdam de nieuwe werken van Anne Wenzel, zoals Reality Check (East Germany). Reliëfs, die zich ergens tussen beeldhouwwerk en schildering bevinden en in een traditie van een beeldtaal staan die werd gebruikt om heldenverhalen te vertellen. Doorgaans bevinden reliëfs zich aan de muur, maar Wenzel plaats ze vrij in de ruimte, dichtbij de grond vanuit het idee dat daar de opstand ontstaat. De voorstellingen die te zien zijn op de reliëfs in combinatie met de dikke, glanzende, kleurrijke glazuur maken dat het lijkt alsof de beelden volop in beweging zijn.

Art Rotterdam
Van Nellefabriek
Rotterdam

https://www.artrotterdam.com

Anne Wenzel - House of Fools
20 januari t/m 2 maart 2024

AKINCI toont in de solotentoonstelling 'House of Fools' van Anne Wenzel, een groot deel uit de gelijknamige serie sculpturen die Wenzel voor haar solotentoonstelling Carte Blanche (Fuck The Dictator in het Stedelijk Museum Schiedam maakte.

Naar aanleiding van de hedendaagse beeldenstorm die zich in de afgelopen jaren heeft voltrokken waar standbeelden van hun sokkel werden gegooid, beschadigd of beklad, maakte Anne Wenzel de nieuwe serie House of Fools. Bustes van politiek controversiële figuren uit de geschiedenis, die Wenzel boven de mensen uit laat torenen. De beschadigingen aan de sculpturen geven de indruk dat ze door termieten zijn aangevreten, van binnenuit aan het rotten zijn of zwart verkoold zijn.
Om daarnaast ook de kracht van het volk te laten zien, ontwikkelde Wenzel de serie Reality Check, waarin keramische halfreliëfs taferelen tonen van collectieve opstand en archetypes van protesten.

Het verzet uit het verleden wat doorklinkt in de werken van Anne Wenzel in de tentoonstelling House of Fools vindt zijn weerslag in het heden. Zonder te zoeken naar het antwoord op de vraag wie juist was, verbreedt Wenzel het perspectief door op subtiele wijze de aandacht te vestigen op de keerzijde van de heroïsche verhalen.

AKINCI
Amsterdam

https://akinci.nl

Finissage & Publieke evaluatie Carte Blanche (Fuck The Dictator)
13 en 14 januari 2024

Anne Wenzel stelt in haar Carte Blanche (Fuck The Dictator) kunst centraal - en niet het instituut met zijn belangen. Wat gebeurt er als politieke agenda’s en externe belangen geen invloed meer hebben op het tonen - en daarmee ook op het waarnemen - van kunst?

Carte Blanche (Fuck The Dictator) gaat verder dan een tentoonstelling. Ze stelt niet alleen vragen bij de rol en de betekenis van kunst, maar ook over de manier waarop het museum kunst aan het publiek presenteert, door middel van zaalteksten, educatie en marketing.

Om grensverleggende projecten te organiseren moet je in staat zijn om grensoverschrijdend te denken en te werken. En dat betekent risico’s durven nemen, zeker als de uitkomst van tevoren nog niet duidelijk is. Kunstenaars zijn gewend om dat te doen. Maar in hoeverre zijn instituten daartoe bereid? En hoe zit het met de geld gevende partijen?

13 en 14 januari is het laatste weekeind van Carte Blanche (Fuck The Dictator). Tijd voor een 
een feestelijke afsluiting en publieke eindevaluatie van dit bijzondere project.

14:00 - 16:00
Stedelijk Museum Schiedam

https://stedelijkmuseumschiedam.nl/tentoonstelling/carte-blanche-fuck-the-dictator/

Pebbles – reflecting to navigate
24 November 2023 t/m 13 januari 2024

In het sprookje van de gebroeders Grimm laten Hans en Grietje tijdens het lopen een spoor van kiezelstenen achter. Later, als de nacht is gevallen en het maanlicht op deze kiezelstenen reflecteert, hopen ze de weg terug naar huis te vinden.
Nu we het einde van het jaar naderen in hun laatste tentoonstelling in 2023, werpt AKINCI een licht op het verleden om te verkennen paden die hen hebben gebracht waar ze nu zijn.

Met werk van Stephan Balkenhol, melanie bonajo, Kirsten Geisler, Gluklya, Inge Meijer, Marie-claire Messouma Manlanbien, Ana Mendieta, Ulf Puder, Miguel Angel Rios, Pipilotti Rist, Andrei Roiter, Stéphanie Saadé, Anne Wenzel & Edwin Zwakman

AKINCI
Amsterdam

https://akinci.nl

Onthulling Razziamonument Rotterdam 10 november 2023

Op vrijdag 10 november werd het Razziamonument door burgemeester Aboutaleb onthuld in het plantsoen aan de Parkkade. Beeldend kunstenaar Anne Wenzel ontwierp het monument, waarin eenheid en verscheurdheid centraal staan. Het beeld bestaat uit een man en een vrouw die op afstand van elkaar geplaatst zijn. Ooit waren de figuren een geheel, maar door de razzia zijn ze van elkaar gescheiden.

Tijdens haar openings speech zei Anne Wenzel:
"Daar waar de twee mensfiguren elkaar ooit raakten, werden twee grote wonden zichtbaar. Het is goed dat deze wonden nu eindelijk zichtbaar worden – ook al doet het pijn. Je moet wonden kunnen zien, om ze te kunnen helen. Deze wonden zie je niet altijd. Soms moet je daarvoor van positie veranderen. Net een stap opzij doen. Maar als je ze eenmaal hebt gezien, zal je ze nooit meer vergeten."
"Deze man en deze vrouw geven een gezicht aan al de slachtoffers van de razzia. Achter de anonieme getallen van slachtoffers staan mensen. Individuen. Mensen, die na de oorlog met hun wonden moesten leren leven. Wonden die niet zomaar verdwijnen. Wonden, die vaak zelfs worden doorgegeven van generatie op generatie. Politieke gebeurtenissen, die het persoonlijke leven van mensen bepaald, maakt en breekt.

Oorlog kent nooit winnaars.
Oorlog kent uitsluitend verliezers.

Zeker in een tijd als deze, waar oorlog weer zo dicht bij ons komt, mogen wij nooit vergeten dat oorlog begint bij polarisatie, bij taal, bij uitsluiting van ‘de ander’. Dit monument doet het tegenovergestelde. Het brengt mensen bij elkaar. Het maakt een immens, vergeten hoofdstuk zichtbaar – en plaatst het midden in het leven van de Rotterdammers.

Lees hier de hele openingsspeech van Anne Wenzel:

https://www.bkor.nl/documentatie/onthullingsspeech-razziamonument

Plaatsing Razziamonument
3 november 2023

De afgelopen twee jaar werkte Anne Wenzel met haar team aan het Razziamonument. na een intensief werktraject werd het Razziamonument aan de Parkkade in Rotterdam geplaatst.
Op 10 en 11 november 1944 deporteren de nazi’s, minutieus voorbereid en onverwacht, 52.000 Rotterdamse en Schiedamse mannen tussen de 17 en 40 jaar. De meesten van hen worden als dwangarbeider naar Duitsland afgevoerd. Maandenlang moeten zij hun dierbaren in angst en onzekerheid achterlaten. Ruim 500 mannen overleefden het niet.

Met het Razziamonument krijgt Rotterdam een vaste plek waar ruimte is voor herdenking en om samen te komen. De locatie aan de Parkkade ligt centraal ten opzichte van de verzamelpunten waar de mannen destijds werden samengedreven voor transport naar met name Duitsland.
Anne Wenzel kreeg de opdracht van Stichting Razzia Monument Rotterdam. De opdracht werd begeleid door BKOR van het CBK Rotterdam.

Razziamonument
Parkkade
Rotterdam

https://razziamonument.nl

Anne Wenzel - Carte Blanche (Fuck The Dictator) - de Publicatie is er!

Anne Wenzel - Carte Blanche (Fuck The Dictator) is een manifest over de autonomie van de kunst, als ook een reflectie op de posities van kunst en kunstenaars binnen de huidige geïnstitutionaliseerde kunstwereld. Op 136 pagina’s wordt het carte blanche-proces rijkelijk geïllustreerd en gedocumenteerd. Curator Selen Ansen ging met Anne Wenzel en Deirdre Carasso in gesprek over de reden waarom zij tegen elkaar in de boksring stapten. De huidige directeur van het Stedelijk Museum Schiedam, Anne de Haij en kunstenaar Anne Wenzel geven allebei hun visie op Carte Blanche. Selen Ansen schreef een beschouwend essay.
Naast visuele documentatie over de verschillende aspecten van de carte blanche-episode, toont het boek de ruimte vullende keramische beelden en installaties die Anne Wenzel speciaal voor Carte Blanche ontwikkelde en die op dit moment in het Stedelijk Museum Schiedam en Boksschool de Jong te zien zijn.
Het boek is prachtig vormgegeven door 75B en wordt uitgegeven door nai010 publishers. Elk boek heeft een unieke, door 75B in samenwerking met Anne Wenzel, handbeschilderde cover.

De publicatie kost € 29,95
Voor bestellingen stuur een mail naar info@annewenzel.nl met jou naam en adres.

De boekpresentatie vindt plaats op: 3 november vanaf 16:00 bij Boksschool de Jong, Singel 8 in Schiedam. Wees welkom!

Crowdfunding Carte Blanche (Fuck The Dictator) is gestart!

Onder de slogan ‘Fuck The Dictator' stapte ik in 2019 op uitnodiging van de directeur van het Stedelijk Museum Schiedam de boksring in. Voor mij als kunstenaar was dit tenslotte een unieke mogelijkheid om eindelijk eens op gelijk niveau met een directeur te staan. In de boksring vocht ik voor niets minder dan de autonomie van de kunst - versus de macht van culturele instellingen. Na drie rondes won ik Carte Blanche in het Stedelijk Museum Schiedam. Om het hele achterliggende proces van dit project duidelijk te maken is deze publicatie nodig.

Steun de publicatie!
Steun de kunstenaar!

https://www.voordekunst.nl/projecten/16088-carte-blanche-fuck-the-dictator-1

De grote Fuck The Dictator - Kalender 2024 is er!

In het kader van Carte Blanche (Fuck The Dictator) ontwierp Nada van Dalen ontwierp een bijzondere collectie gebaseerd op de sculpturen van Anne Wenzel. Tijdens een fotoshoot in het atelier van Wenzel droegen de leden van de Boksschool de Jong de collectie. Staand tussen, naast en op de monumentale keramische beelden werden zijn door Aad Hoogendoorn voor deze kalender gefotografeerd,

Fuck The Dictator - Kalender 2024 werd zaterdag 28 oktober tijdens de No-Ko wedstrijden bij Boksschool de Jong gelanceerd.
De kalender is verkrijgbaar in de museumwinkel van het Stedelijk Museum Schiedam en bij Boksschool de Jong. De opbrengst gaat voor 100% naar de boksschool voor de aanschaf van een AED-apparaat.

http://oldschoolboxing.nl

The Future is Present - The Present is the Past
Galerie Suzanne Tarasieve
2 september t/m 14 oktober 2023

In haar nieuwe solo-expositie bij Galerie Tarasieve toont Anne Wenzel beelden uit de serie House of Fools en Reality Check. House of Fools bestaat uit donker- en goudkleurige keramische mannenbustes op sokkels en bouwelementen in dezelfde kleuren en materialen. Gezichten zijn onherkenbaar, vormen lijken uiteen te vallen als gevolg van de zwaartekracht; glorie ligt in puin. Daar tegen over staan de keramische reliëfs uit de serie Reality Check, die geabstraheerde scènes van staatsgeweld, rellen en straatdemonstraties tonen. Aan de hand van beelden van protesten die ze op internet of in boeken en kranten vond, geeft Wenzel aan diverse historische omwentelingen een tijdloos en universeel karakter.

Galerie Suzanne Tarasieve
Parijs

https://www.suzanne-tarasieve.com

Marie-Louise is gedoopt
8 juli 2023

In het kader van Carte Blanche (Fuck The Dictator) maakte Wenzel een keramische vrouwenbuste die met haar bokshandschoenen en boksmantel het mideen houdt van een heiligenbeeld en een bokster. Wenzel schonk deze boksende madonna aan de boksschool als teken van waardering voor de bijdrage van de school aan het project. Dit beeld geeft een nieuwe betekenis aan heiligenbeelden die in de katholieke traditie een beschermende functie hadden. Hans de Jong wil dat zijn school een plek is waar iedereen zich welkom voelt. Wenzels vrouwelijke ‘patroonheilige’ zal zowel in letterlijke als in figuurlijke zin zorg dragen voor de plek alsook voor de gebruikers ervan.
Op 21 mei 2023 vond de boksende madonna een permanente plek boven de boksring van Boksschool de Jong. De sculptuur werdt tijdens de opening van Carte Blanche door Hans de Jong en Anne Wenzel op de naam Marie-Louise gedoopt.

Open tijdens expositie Carte Blanche (Fuck The Dictator)
Iedere zaterdag van 11:00 - 17:00
Entree gratis

Boksschool de Jong
Singel 8
Schiedam

http://oldschoolboxing.nl

Anne Wenzel - Carte Blanche (Fuck The Dictator)
8 juli 2023 t/m 14 januari 2024

In februari 2019 nodigde voormalig directeur Deirdre Carasso van het Stedelijk Museum Schiedam kunstenaar Anne Wenzel uit om met haar in een boksring te stappen. Wenzel, die nog nooit had gebokst, ging de uitdaging aan op voorwaarde dat het museum haar ‘carte blanche’ gaf als ze het gevecht won. Gedurende enkele maanden trainden beiden intensief met trainers Hans de Jong en Bob van der Vlist van Boksschool de Jong. Op 14 september 2019 vond de publieke wedstrijd plaats in een boksring die voor de gelegenheid in de kapel van het museum was geïnstalleerd. Op Wenzels boksmantel, een ontwerp van Nada van Dalen, waren een embleem met boetseergereedschap en de slogan ‘FUCK THE DICTATOR’ te zien. Na drie rondes won Wenzel het gevecht. Wenzel nodigde kort daarna Selen Ansen, curator bij Arter in Istanboel, uit om in het Carte Blanche (Fuck The Dictator)-project te stappen en met haar samen te werken.

Voor Wenzel is de bokswedstrijd een metafoor voor de strijd tussen twee tegenovergestelde standpunten over de plaats van kunst in de samenleving en over de rol van kunstinstellingen. Zij / de kunstenaar vocht voor de autonomie van de kunst en tegen de culturele en sociale instrumentalisering ervan. Carte Blanche (Fuck The Dictator) is zowel het resultaat als de voortzetting van die wedstrijd. Als een hersteloperatie wil het project de kunst centraal stellen door de kunstwerken daar te tonen waar ze volgens Wenzel verwelkomd zouden moeten worden.

Carte Blanche combineert een aantal nieuwe ruimtevullende installaties met bestaand werk, die zowel in als buiten het museum en in Boksschool de Jong te zien zullen zijn. Maar Carte Blanche stopt daar niet. Het verstoort de hele communicatie rondom het project: de teksten, de visuele communicatie, marketing, educatie en meer.

Carte Blanche maakt ons ervan bewust dat de grens tussen strijden tegen en strijden voor vaag is; dat schoonheid kan voortkomen uit geweld en wanorde; dat waarden, ideologieën of systemen die ooit in hoog aanzien stonden kunnen instorten en vergaan.
De resultaten van dit project worden eind dit jaar in een publicatie bij elkaar gebracht en uitgegeven.

Stedelijk Museum Schiedam
& Boksschool de Jong
Schiedam

https://www.stedelijkmuseumschiedam.nl

Toucher Terre - La sculpture céramique
14 april t/m 17 december 2023

In de tentoonstelling brengt de Villa Datris Foundation meer dan 50 keramische sculpturen van internationale kunstenaars rond het thema aarde bij elkaar. De keramische beelden vormen een landschap waarin de meest uiteenlopende dieren en plantensoorten onderdak vinden - wezen, die door natuur, mythologie en oude verhalen geïnspireerd zijn. Beelden waarin toeval en controle, verandering en bijzondere vondsten, zowel de kracht als ook de kwetsbaarheid van keramiek tonen.

Fondation Villa Datris
Espace Monte-Cristo
Paris

https://fondationvilladatris.fr

ART PARIS
30 maart t/m 2 april 2023

Galerie Suzanne Tarasieve presenteert op de 25ste editie van ART PARIS werken van Romain Bernini, Alin Bozbiciu, Eva Jospin, Boris Mikhaïlov, Recycle Group en Anne Wenzel.
Anne Wenzel toont voor het eerst haar nieuwe monumentale keramische sculptuur Still Life (after a study by Peter Paul Rubens).

ART PARIS
Grand Palais Éphémère
Paris

https://www.artparis.com/

ARCO Madrid
22 - 26 februari 2023

Galerie Suzanne Tarasieve toont dit jaar op de ARCO in Madrid oa. het recente werk Still Life/ metamorphosis van Anne Wenzel.

ARCO
Mardid

https://www.ifema.es/en/arco/madrid

Art Rotterdam
9 - 12 februari 2023

AKINCI Amsterdam toont werk van Andrei Roiter, Molly Palmer, Ruby Swinney, Stephan Balkenhol en Anne Wenzel.

Art Rotterdam
Main Section
Van Nellefabriek
Rotterdam

https://www.artrotterdam.com

Anne Wenzel gestart met uitvoering van het Razziamonument Rotterdam

Anne Wenzel is begonnen met de uitvoering van de twee metershoge figuren, een man en een vrouw. Meer dan 8.000 kilogram klei wordt daarvoor door haar bewerkt. Opbouwen en afbreken gaan daarbij hand in hand, schoonheid en verwoesting ontmoeten elkaar. Deze kwaliteiten zijn van belang voor een monument dat een bijna vergeten en verdrongen traumatische gebeurtenis wil herdenken.
Het ontwerp van Anne Wenzel werd unaniem gekozen uit een longlist. Tijdens de jaarlijkse Razziaherdenking in 2021 presenteerden de initiatiefnemers het schetsontwerp, dat onthuld werd door burgemeester Aboutaleb. Anne Wenzel werkt in nauw contact met de initiatiefnemers Stichting Razzia Monument Rotterdam, BKOR en de gemeente aan de realisering van het monument, dat november 2023 aan de Parkkade in Rotterdam geplaatst wordt.

https://razziamonument.nl

DIRTY WORK
25 augustus t/m 9 oktober 2022

De expositie Dirty Work is samengesteld door William Cobbing en de Art Station en toont recente ontwikkelingen in de keramiek.
Dirty Work presenteert een breed scala aan keramische werken, van sculptuur tot video, die de grenzen van het medium op een subversieve manier verleggen. De technische eigenschappen van klei tonen de werken in beweging, in een voortdurende staat van verandering. Het ambigue karakter geeft de kijker ruimte om vormen te herkennen die gedeeltelijk buitenaards, dierlijk of plantaardig lijken te zijn. De kunstenaars spelen op een directe, sensuele en vaak humoristische manier met het basale eigenschappen van het specifieke medium klei.
DIRTY WORK toont werken van oa. Clare Twomey, Nicholas Pope, Anne Wenzel, Ryan Gander en Linda Sormin, Markus Karstieß als ook performances van William Cobbing.

The Art Station
Saxmundham
UK

https://theartstation.uk/exhibition/dirty-work/

Toucher Terre
L'art de la sculpture céramique
27 mei t/m 1 november 2022

De expositie Toucher Terre bij Fondation Villa Datris onderzoekt de invloed van keramiek op de hedendaagse beeldhouwkunst.
Meer dan bij ieder ander materiaal staat bij werken met klei de directe, tactiele contact met de hand van de kunstenaar voorop. Het is een sensuele manier van werken, waarin kunst rechtstreeks vertaald wordt naar materie met een schijnbaar grenzeloze plasticiteit.

Met werken van oa. Miquel Barçelo, Johan Creten, Daniel Dewar & Grégory Cicquel, Clémentine Dupré, Lucio Fontana, Michel Gouéry, Cameron Jamie, Laure Prouvost, Elsa Sahal, Clémence van Lunen, Tamara van San en Anne Wenzel.

Fondation Villa Datris
L'Isle-sur-la-Sorgue

https://fondationvilladatris.fr

Contre - Nature
21 mei t/m 4 september 2022

Contre - Nature/ Against Nature toont beelden en installaties waarin het gebruik van klei en glazuur een essentiële rol speelt. Vanuit brutale, hybride vormen ontstaan groteske wezen, die een wereldbeeld tonen dat verontrustend, mysterieus, soms haast hallucinerend genoemd kan worden. Natuur wordt kunstmatig. Deze kunstmatigheid wordt een middel om bestaande regels en richtlijnen in de traditionele beeldhouwkunst en keramiek te achtervragen en te herschikken.
De werken in de expositie beschouwen keramiek niet in de traditionele context, maar als mogelijkheid om door middel van alchemie en techniek op haast magische manier nieuwe vormen te scheppen. Water, aarde en vuur zijn de essentiële, ongeëvenaarde componenten waaruit deze nieuwe werelden gebouwd worden. 'Wat wij tegennatuurlijk noemen, is in feiten iets wat tegen onze gewoontes in gaat' (Montaigne)

Met werken van oa. Salvatore Arancio, Johan Creten, Roberto Cuoghi, Michel Gouéry, Takuro Kuwata, Claire Lindner, Sterling Ruby, Elsa Sahal, Katrina Schneider, Elmar Trenkwalder, Tamara Van San.
Anne Wenzel toont haar ruimtevullende installatie Silent landscape. Dit zal tevens de eerste keer zijn dat dit werk in Frankrijk te zien is.

Ter gelegenheid van de expositie verschijnt een catalogus.

MO.CO.
Montpellier

https://www.moco.art

Art Rotterdam
19 - 22 mei 2022

AKINCI toont op Art Rotterdam werk van Ruby Swinney, melanie bonajo, Andrei Roiter, Charlotte Schleiffert, Inge Meijer, Jaap van den Ende en Anne Wenzel.

Art Rotterdam
Van Nelle Fabriek
Rotterdam

https://www.artrotterdam.com

Van oerbeest tot rokende croissant - Aanwinsten en oude bekenden.
14 mei t/m 26 juni 2022

Het Stedelijk Museum Schiedam opent de deuren na een ingrijpende verbouwing met een collectiepresentatie waarin recente aanwinsten met 'oude bekenden' gecombineerd worden. Sinds de jaren vijftig ligt de focus van het museum op levende beeldende kunstenaars in Nederland. Destijds was het een gedurfde stap. Vooral ook omdat het museum hierbij vaak ruimte geeft aan jonge kunstenaars die nog volop aan de weg timmeren.
Het Stedelijk Museum Schiedam toont nu de aanwinsten van de afgelopen drie jaar in dialoog met werken die al langer in de collectie zitten, zoals werk van Schoonhoven en Karel Appel.

Stedelijk Museum Schiedam
Schiedam

https://www.stedelijkmuseumschiedam.nl

Art Brussels
28 april t/m 1 mei 2022

Galerie Suzanne Tarasieve toont op Art Brussels oa. werk van Romain Bernini, Jörg Immendorff, Eva Jospin, Youcef Korichi, Markus Lüpertz, Lucien Murat en Anne Wenzel.

Galerie Suzanne Tarasieve
Stand A.07
Art Brussels

https://www.artbrussels.com

From The Bacon Project
6 januari t/m 12 februari 2022

Galerie Suzanne Tarasieve toont voor het eerst een selectie uit de serie The Bacon Project van Anne Wenzel in Frankrijk. De beelden geven inzicht in het onderzoekproject waarin Anne Wenzel schilderijen van Francis Bacon nauwgezet naar kleine, ruimtelijke installaties vertaalde. De resultaten van dit onderzoek heeft Wenzel gebundeld in haar broek The Bacon Project, dat eveneens in de expositie te zien zal zijn.

Galerie Suzanne Tarasieve
Parjis

https://www.suzanne-tarasieve.com

Museum Het Valkhof koopt installatie Under Construction

Twee monumentale vrouwenbustes, meerdere blokken en een muurschildering van Anne Wenzel zijn nu deel van de Collectie van Museum Het Valkhof. Het museum is daarmee het eerste museum dat een installatie van Anne Wenzel verwerft.
De keramieken vrouwenbusten in 'Under Construction' zijn bekrast en belaagd met verfbommen, maar wie een stap dichterbij zet, ziet de ingekerfde lijfspreuken 'I Am My Own Prophet' en 'Don't Fear Freedom'. Ze zijn een ode aan de rechten opeisende vrouw in een strijd die nog altijd ‘under construction’ is.

Museum Het Valkhof
Nijmegen

https://www.museumhetvalkhof.nl

Art Cologne
17 t/m 21 november 2021

AKINCI toont tijdens Art Cologne naast werk van oa. Melani Bonajo, Stephan Balkenhol en Gluklya ook werken uit de Bacon serie van Anne Wenzel.

Art Cologne
Keulen
Duitsland

https://www.artcologne.com

Anne Wenzel in Art Press
Oktober 2021

De Franse curator en kunstcriticus Richard Leydier schreef in het franse kunsttijdschrift Art Press over Anne Wenzel's The Bacon Project. Over de achtergrond van haar project als ook de dingen die zij ontdekte tijdens dit licht absurd project.

Art Press, Nr 493

https://www.artpress.com

The Roaring Twenties
17 oktober 2021 t/m 3 april 2022

In deze tentoonstelling blikken gastcuratoren Colin Huizing, Liesbeth in ‘t Hout en Wieki Somers (Studio Wieki Somers) terug én vooruit op de twintiger jaren aan de hand van kunst, mode en vormgeving. Waar hopen de kunstenaars van toen en nu op? Zijn er parallellen? Hoe verbeelden ze de tijdgeest? De tentoonstelling laat ons door de ogen van zo’n 60 toonaangevende hedendaagse en historische kunstenaars, vormgevers en modeontwerpers kijken naar een wereld die razendsnel verandert onder invloed van technologische vooruitgang, sociaal-maatschappelijk engagement, en een nieuwe kijk op gender.
Met oa. werk van Tjebbe Beekman, Esiri Erheriene-Essi,Raquel van Haver, Erik van Lieshout, Charley Toorop, Helen Verhoeven, Anne Wenzel.

Museum Kranenburgh
Bergen

https://www.kranenburgh.nl

GOTH - Designing Darkness
16 oktober 2021 t/m 18 april 2022

Goth is de grootste subcultuur ter wereld. Goth is een levensstijl vol onbestemd verlangen naar de donkere kant van het leven. De tentoonstelling GOTH – Designing Darkness besteedt aandacht aan de bronnen van goth, die zowel in de klassieke Europese kunstgeschiedenis als in de alternatieve en populaire cultuur te vinden zijn. Anne Wenzel's werk Bright Solitude (chandelier) uit de collectie van het museum wordt getoond tussen objecten en kunstvoorwerpen uit de collecties van onder andere het Kröller-Müller Museum, Musée d’Orsay, de Hamburger Kunsthalle en het Royal Institute of British Architects.

Design Museum>br> Den Bosch

https://designmuseum.nl/

Artist Talk - Anne Wenzel
10 oktober 2021

Anne Wenzel verteld tijdens haar Artist Talk over haar werk, haar drijfveren en de ontwikkeling van haar oeuvre. Zij zal over haar werk Damaged Goods, de serie vervallen mannenbustes spreken en de vraag stellen in hoe verre zijn vrouwen in staat zijn om op een beter manier macht uit te oefenen. Een vraag die zij in haar werk van de monumentale vrouwenbustes Under Construction stelt.

16:00
Art Zuid
Amsterdam

https://artzuid.nl/

Collectie Tanguy en Bieke van Quickenborne - Blauw
24 september t/m 24 oktober 2021

Blauw toont werken uit de collectie Tanguy en Bieke van Quickenborne. De auteur Saskia De Coster koos als uitgangspunt voor deze presentatie het werk heaven #02 van Anne Wenzel. Zij kijkt met een nieuwe, frisse blik op de collectie en legt eigenzinnig dwarsverbanden.

Platform 6a
by Deweer

Otegem
België

https://www.platform6a.art/

Art Paris
9 t/m 12 september 2021

Galerie Suzanne Tarasieve toont tijdens Art Paris nieuwe beelden van Anne Wenzel naast werk van oa Eva Jospin, Romain Bernini, Markus Lüpertz en Recycle Group.

Art Paris
Galerie Suzanne Tarasieve
Stand C08
Paris

https://www.artparis.com

Art Zuid
Amsterdam Sculptuur Biënnale
1 juli t/m 17 oktober 2021

Onder leiding van curator Ralph Keuning zijn 50 kunstenaars uitgenodigd die werken vanuit engagement. Zij bevragen de huidige staat van de wereld en nemen ons mee naar hun ideaal. De kunstenaars willen bij de bezoekers iets losmaken, het denken over een betere wereld en het stellen van persoonlijke doelen. Wat wil jij doen om de wereld beter achter te laten voor toekomstige generaties, onze kinderen en hun kinderen?
De biennale toont werken van oa Atelier van Lieshout, David Bade, Fernando Sánchez Castillo, Raquel van Haver, Leiko Ikemur, Sarah Lucas, Jonathan Meese en Anne Wenzel.

Art Zuid
Amsterdam

https://artzuid.nl

Anne Wenzel - The Bacon Project
Nieuwe publicatie Anne Wenzel!

Tijdens de eerste lockdown, toen de wereld ineen stil werd, besloot Anne Wenzel deze tijd als cadeau te bekijken en voor iets te gebruiken wat zij altijd al wou doen, namelijk studie te doen naar het werk van Francis Bacon.

De resultaten van dit project heeft zij in boekvorm uitgegeven. Centraal staat daarin een tekst van Sacha Bronwasser, die Anne Wenzel sprak over het maakproces. Maar alle twaalf beelden zoals ook de twaalf schilderijen van Francis Bacon zijn in het boek opgenomen. Het voorwoord is van de Franse kunstredacteur en curator Richard Leydier.

Anne Wenzel - The Bacon Project
80 paginas, full color, hardcover
21 x 15,5 cm
ENGL, NL, FR
Het boek kost 25 Euro incl BTW en excl.. verzendkosten.

Voor bestellingen stuur een mail aan: office@annewenzel.nl

Anne Wenzel in de Volkskrant
1 juli 2021

Stefan Kuiper sprak met Anne Wenzel over haar Bacon Project naar aanleiding van haar expositie bij AKINCI in Amsterdam. Tijdens de eerste lockdown begon Anne Wenzel de schilderijen van Francis Bacon nauwkeurig na te bouwen. In eerste instantie alleen in keramiek. Maar op gegeven moment moesten andere technische oplossingen gevonden worden. Zij leerde emailleren, lassen, probeerde zijde in silicone te drenken. Zij deed wekenlang onderzoek om de exacte kleuren van de schilderijen in glazuur te ontwikkelen en vocht tegen de zwaartekracht. Uiteindelijk ontstonden op deze manier twaalf kleine, keramische installaties. Maar het eigenlijke resultaat waren veeleer de lessen die zij leerde van Francis Bacon, het onderzoek an zich.


Art Rotterdam
1 - 4 juli 2021

AKINCI toont tijdens Art Rotterdam nieuw werk van Sarag Naqvi, Jaap van den Ende, Ruby Swinney, Andrei Roiter, Lungiswa Gqunta en Anne Wenzel. Van Anne Wenzel zullen werken uit de serie The Bacon Project te zien zijn.

Art Rotterdam
Van Nelle fabriek
Rotterdam

https://artrotterdam.com

Shifting reality
Anne Wenzel & Moyna Flannigan
12 juni t/m 17 juli 2021

Anne Wenzel en Moyna Flannigan tonen bij AKINCi hun recent werk van de afgelopen tijd. Anne Wenzel zal haar serie The Bacon Project tonen. Een serie van twaalf kleine, keramische installaties en beelden die zij de afgelopen maanden tijdens de lockdown gemaakt heeft. De werken zijn gebaseerd op schilderijen van Francis Bacon, die zij nauwkeurig nagebouwd heeft.
In eerste instantie lag haar focus op het menselijke lichaam. Op gegeven moment probeerde zij steeds meer hele ruimtes na te bouwen.
Bij AKINCI zullen alle twaalf werk nu voor het eerst bij elkaar getoond worden. Tegelijkertijd verschijnt het boek 'Anne Wenzel - The Bacon Project', dat Anne Wenzel in eigen beheer uitgegeven heeft.

AKINCI
Amsterdam

https://akinci.nl/

Meet & Greet
20 mei 2021

Op donderdag 20 mei geeft Anne Wenzel voor kijkers thuis een digitale rondleiding door haar atelier in Rotterdam Zuid.
Anne de Haaij, de nieuwe directeur van het Stedelijk Museum Schiedam zal dan samen met Anne Wenzel door het atelier lopen en met haar over recente ontwikkelingen in haar werk praten. Zoals The Bacon Project, een reeks beelden waarin zij onderzoek doet naar aanleiding van de schilderijen van Francis Bacon. Maar ook de praktische kant van het werken met klei op monumentale schaal zullen besproken worden.

Dit ateliergesprek is onderdeel van de Carte Blanche die Anne Wenzel in 2019 won tijdens de bokswedstrijd tegen Deirdre Carasso, de voormalige directeur. De Carte Blanche staat gepland voor 2022. Hiervoor zal Anne Wenzel een nieuwe installatie maken, waarvan de kijker de eerste stappen nu alvast te zien zal krijgen.

Het digitale atelierbezoek is gratis te volgen via Zoom.
Aanmelden via rsvp@stedelijkmuseumschiedam.nl

https://www.stedelijkmuseumschiedam.nl/

Anne Wenzel in NRC Handelsblad
1 april 2021

Thomas van Huut interviewde Anne Wenzel over haar Bacon project. Sinds de eerste lockdown vertaald zij de schilderijen van Francis Bacon naar keramische beelden. Het is een onderzoekstraject met als doel haar eigen grenzen te verleggen, door nauwkeurig het werk van een andere kunstenaar na te bouwen. Zij was al jaren geïntrigeerd door het werk van Francis Bacon. Nu tijdens de eerste lockdown vond zij eindlijk tijd om hiermee aan de slag te gaan.
Thomas van Huut bezocht haar in haar atelier toen zij midden in het proces zat. Vele vragen stonden nog open. Keuzes moesten nog gemaakt worden. En dan was er altijd nog de zwaartekracht...

De Kunstambassade is online!

De afgelopen maanden heeft Anne Wenzel met een groep Rotterdamse kunstenaars aan de Kunstambassade gewerkt.
De Kunstambassade is een digitaal platform met als doel kunstliefhebbers rechtstreeks toegang te geven tot de ateliers van kunstenaars - juist in tijden van Corona. De website van de Kunstambassade is een steeds grote wordend digitaal gebouw waarin je niet alleen het werk van Rotterdamse kunstenaars kunt ontdekken, maar ok rechtstreeks contact met ze op kunt nemen en werk kopen. Van ieder kunstwerk dat via de Kunstambassade verkocht wordt, komt 20% van het bedrag in het solidariteitsfonds. Dit fonds wordt onder alle aangesloten kunstenaars evenredig uitgekeerd.

De Kunstambassade werkt open source. Het is de bedoeling dat in de toekomst ook kunstenaars in andre steden hun eigen Kunstambassade op kunnen richten.

https://kunstambassade.nl

Petitie: Open de musea en presentatie-instellingen!

De lange sluiting van musea is funest, daarom hebben Lucette ter Borg, kunstcriticus en curator, en Anne Wenzel, samen deze petitie geschreven. De langere sluiting beschadigt de sector onherstelbaar. Sluiting van expositieplekken betekent kapitaalvernietiging, zowel in materiële als immateriële zin. Kunstenaars verliezen hun afzetmarkt, kunstprofessionals hun werk, het kunstpubliek (jong en oud) verliest de blik op een ander perspectief. Door tijdsloten, reguleren van bezoekersstromen en het ventileren van zalen kunnen musea volgens de regels van het RIVM veilig open, ook zonder sneltesten.

Daarom moeten musea en instituten zo snel mogelijk hun deuren voor publiek kunnen her-openen. Hierdoor kunnen kunstenaars en kunstprofessionels eindelijk hun werk weer uitoefenen en kan kunst door iedereen gezien worden. Zodat kunst weer een essentieel onderdeel van onze samenleving kan worden.

Teken en deel de petitie!

https://museaweeropen.petities.nl

Schatkamers
7 december 2020 t/m 14 november 2021

In De Landschappen Schatkamer laat het Rijksmuseum Twenthe de ontwikkelen van het landschap door de eeuwen heen zien. Het museum bezit landschapsschilderijen van de vroege 16de eeuw tot videoinstallaties en hedendaagse ruimtelijke werken. Naast hoogtepunten zoals de twee impressionistische landschappen van de Franse schilders Claude Monet en Alfred Sisley, zijn nu ook drie beelden uit de serie Chasing Silence van Anne Wenzel te zien. De gehavende vogels vormen een hedendaags antwoord op de historische schilderijen.
Voor deze presentatie zijn uit de collectie van Het Princessehof in Leeuwarden speciaal twee beelden in bruikleen gegeven.

Rijksmuseum Twenthe
Enschede

https://www.rijksmuseumtwenthe.nl

Onthulling Monument voor Vrijheid
10 juli 2020

In opdracht van de Gemeente 's-Hertogenbosch heeft Anne Wenzel de afgelopen zes jaar aan het Monument voor Vrijheid voor het Anne Frankplein gewerkt. Centraal stond voor haar de vraag: wat betekend vrijheid? Niet alleen voor Anne Frank, maar ook voor ons nu, in deze tijd.
Midden op het plein staat nu een hoge zuil met daarop een grote, krachtige vogel van keramiek. Het is een majestueuze vogel, licht qua kleur, die net op het punt staat om op te vliegen. Naast dit kunstwerk heeft Anne Wenzel voor het eerst ook het hele plein ingericht. Hiervoor heeft zij banken en een herdenkingsmuur ontworpen. De bovenkant bestaat uit keramische tegels die nar het dagboek van Anne Frank verwijzen. Hierdoor is het plein niet alleen een plek om te herdenken, maar ook om te ontmoeten geworden.

Het kunstwerk kwam tot stand dankzij financiële steun van het Mondriaan Fonds en het Buurtcultuurfonds Provincie Noord-Brabant.

Under Construction
Solo-expositie Anne Wenzel
Verlengt t/m 07 december 2020

In haar solo-expositie toont Anne Wenzel voor het eerst de recente installatie Under Construction in zijn geheel in Nederland. Busten van prachtige, sterke vrouwen, getekend door teksten die zij in de nog natte klei diep ingekervd heeft. De beelden worden in een istallatie getoond met meer abstracte keramische blokken, prachtig geglazuurd. Vormen, die refereren aan de ruwe toepassing van beton binnen de architectuur. Op de muren maakt zij speciaal voor deze installatie een ruimtevullene muurschildering met behulp van Super Soakers en water bomben. Een installatie die het midden houdt tussen opbouw en afbraak, demonstratie en bevestiging.

Museum het Valkhof
Nijmegen


https://www.museumhetvalkhof.nl

Street Trash
Sculpture as special effect
17 juni t/m 25 oktober 2020

De curatoren van Tank Art Space hebben zich voor deze expositie laten inspireren door de splatter movie Street Trash van Jim Muro (1987). Naar aanleiding daarvan onderzoeken zij de vormentaal van het groteske, post-apocalyptische in de hedendaagse beeldhouwkunst. De beelden worden In een donkere en verontrustende setting getoond.
Met werken van oa. Sylvie Auvray, Johan Creten, Mimosa Echard, Michel Gouery, Amandine Guruceaga, Agata Ingarden, John Isaacs, Anita Molinero, Elsa Sahal, Maxime Sanchez, Ugo Schiavi, Jim Shaw en Anne Wenzel.

Friche La Belle de Mai
Marseille

http://www.lafriche.org

Installatie Ijsvogels in Almelo
26 mei 2020

Na meer dan een jaar werk op het atelier zijn de drie monumentale beelden van Anne Wenzel in de nieuwe havenkom midden in het centrum van Almelo geplaatst. De keramische beelden tonen drie enorme ijsvogels die in en rond om het water geplaatst zijn.
De plaatsing vond onder grote belangstelling van de bewoners plaats.

In verband met de maatregelingen omtrent Corona kan een officiële onthulling op dit moment niet plaatsvinden.

Centrumplein
Almelo

Anne Wenzel, 2000 kilos of clay
Quarantaine Podcast Sessions

Anne Wenzel praat in de Quarantaine Podcast Sessions van Galerie AKINCI over de invloed van Corona op kunstenaars. Over verbeelding en de mogelijkheden van 2000 kilos of klei. Maar ook over stille zalen in musea en de treurigheid van kunstwerken die in deze tijden niet gezien kunnen worden.

https://soundcloud.com/user-371298409/anne-wenzel-2000-kilos-of-clay

Les Pays-Bas, l'autre pays de Beaux-Arts
11 april t/m 28 juni 2020

Ivm de maatregelingen omtrent Corona is deze expositie gecanceld.

In deze expositie wordt een overzicht van de actuele beeldende kunst in Nederland getoond. Met beelden, tekeningen, schilderijen en videowerken van meer dan dertig kunstenaars geeft deze expositie een indrukwekkend beeld van onderwerpen en tendensen in de actuele kunst in Nederland.
Met werk van Elspeth Diederix, Rineke Dijkstra, Marcel van Eeden, David Jablonowski, Folkert de Jong, Natasja Kensmil,Krijn de Koning, Katinka Lampe, Mark Manders, Lily van der Stokker, Marijke van Warmerdam, Anne Wenzel, Guido van der Werve, Robert Zandvliet, Edwin Zwakman en vele anderen.

Centre d'art contemporain
Abbay Saint André
Meymac

https://www.cacmeymac.fr

Art Rotterdam
6 t/m 9 februari 2020

Anne Wenzel toont op Art Rotterdam bij AKINCI voor het eerst haar recente beelden: werken geïnspireerd op het actuele discours omtrent de 'helden' uit de geschiedenis. Mannen die aan de basis stonden van de vaderlandse geschiedenis zoals Willem van oranje. Maar in hoe verre is vaderlandse trots gerechtvaardigd? In hoe verre zijn wij in staat met onze hedendaagse perceptie van goed en kwaad, met onze waarden en normen, een helder beeld van het verleden te scheppen? Met dit als uitgangspunt ontstaan beelden die tegelijkertijd de heroik van deze mannen bevestigen als ook bevragen.

Art Rotterdam
Van Nelle Fabriek
Rotterdam 

https://artrotterdam.com

Under Construction
Soloexpositie Anne Wenzel

Ivm de maatregelingen omtrent Corona is Museum het Valkhof tijdelijk gesloten.

In haar solo-expositie toont Anne Wenzel voor het eerst de recente installatie Under Construction in zijn geheel in Nederland. Busten van prachtige, sterke vrouwen, getekend door teksten die zij in de nog natte klei diep ingekervd heeft. De beelden worden in een istallatie getoond met meer abstracte keramische blokken, prachtig geglazuurd. Vormen, die refereren aan de ruwe toepassing van beton binnen de architectuur. Op de muren maakt zij speciaal voor deze installatie een ruimtevullene muurschildering met behulp van Super Soakers en water bomben. Een installatie die het midden houdt tussen opbouw en afbraak, demonstratie en bevestiging.

Museum het Valkhof
Nijmegen

https://www.museumhetvalkhof.nl

Guerre(s)
18 december 2019 t/m 01 februari 2020

From time immemorial, meaning since cave art, the blood of fighters have flown with paint. We are not talking about the Massacre of the Innocents in which one side does not fight back and just plays the victim; but real fight, soldiers and armies against each other. Battlefields. We are talking about War; that which used to have the face of a man, often a very young man, as if to sing the glory of armies, make up gods to tame people’s reluctance to do what leaders told them to: take up arms. For centuries, artists have served wars waged in the name of God, kings, cities, castles or their own tribe, often with little attention paid to casualties, blood and death. But only to represent war for itself, rage and brutality, the carnage behind the faces of the innocent armored young men scattered across the history of painting.
With works by Jean-Michel Basquiat, Alkis Boutlis, Robert Capa, Otto Dix, ORLAN, Ronald Ophuis, Anne Wenzel and many more.
Curated by Philippe Bouchet

Galerie Ceysson & Bénétière
Paris

https://www.ceyssonbenetiere.com

Heroines Now
2 november t/m 21 december 2019

Met ‘Heroines Now’ lanceert AKINCI dit jaar de tweede editie van een thematische tentoonstelling. In 2005 toonde de expositie ‘Heroines' innovatieve vrouwelijke artiesten uit de jaren 60 en 70 zoals Ana Mendieta, Carolee Schneemann en Valie Export. Ook nu, 14 jaar later, is een vrouwelijke benadering van grote vragen en het uitzetten van hun visionaire concepten in de wereld nog steeds urgent.
'Heroines Now' toont hoe levendige debatten en urgente onderwerpen worden gezien vanuit het standpunt van vrouwelijke kunstenaars uit verschillende continenten en landen, nu, met nieuw inzicht, met andere visuele hulpmiddelen, met humor en ernst.
Met werk van Melanie Bonajo, Anne Wenzel, Gluklya, Sarah Naqvi en Lungiswa Gqunta.

AKINCI
Amsterdam

https://akinci.nl

Woods
12 oktober t/m 30 november 2019

Galerie Suzanne Tarasieve presenteert tijdens de Fiac werken van Romain Bernini, Eva Jospin, Youcef Korichi, Kriki, Markus Lüpertz, Shanthamani. M, A.R. Penck en Anne Wenzel.

Galerie Suzanne Tarasieve
Parijs

https://suzanne-tarasieve.com

Anne Wenzel wint van directeur Deirdre Carasso
14 september 2019

Februari 2019 daagt Deirdre Carasso, directeur van het Stedelijk Museum Schiedam Anne Wenzel uit om tegen haar in het museum te boksen. Wenzel hield weliswaar van bokswedstrijden maar had zelf nog nooit gebokst. Ook vond zij dat zij als kunstenaar niet in de boksring in een museum hoort te staan, maar dat haar werk op zaal hoort te hangen. Zij stelde als voorwaarde dat zij Carte Blanche in een verdieping van het museum krijgt - mits zij de wedstrijd zal winnen. Na maanden intensive trainen bij de Schiedamse Boksvereniging de Haan stonden de twee vrouwen tegen over elkaar in de ring.
Wenzel won.
De rest is geschiedenis.

http://boksverenigingdehaan.nl

Words Are Very Unnecessary
13 september 2019 t/m 8 maart 2020

Arter open hun nieuw museum met seven exposities waaronder de door Selen Ansen samengestelde expositie Words Are Very Unnecessary. Selen Ansen toont hierin werken uit de collectie van Arter als artefacten van eerder tijdsgebonden kunstvormen zoals performances en installaties. Words Are Very Unnecessary toont in eerste instantie ogenschijnlijk alledaagse objecten. Maar die op het tweede gezicht deel zijn van time-based processen, gedachten en ervaringen die normaalgesproken niet in in een depot van een museum opgeslagen kunnen worden. De expositie is dan ook een oproep om opnieuw naar schijnbaar vertrouwde alledaagse objecten te kijken en hun betekenis te achtervragen en heroverwegen.
Met werk van Francis Alÿs, Joseph Beys, Greta Brätescu, Stanley Brown, Sophie Calle, Leyla Gediz, Rebecca Horn, Allan Kaprow, Ali Kazma, Alicia Kwade, Sigmar Polke, Karin Sander, Roman Signer, Anne Wenzel en meer.

Arter
Istanbul

http://www.arter.org.tr

Stadsfestival Damme
13 september t/m 8 december 2019

Waarom en hoe herinneren we ons dingen? Is er een maximale capaciteit? Kunnen we ons eigen geheugen hacken of optimaliseren? Wat is de relatie tussen feit, waarheid, herinnering, verbeelding en tijd? Met deze vragen als leidraad toont het Stadsfestival Damme beelden, schilderijen en installaties op bijzondere plekken in de stad.
Met werken van Tjebbe Beekman, Johan de Wilde, Berlinde de Bruyckere, On Kawara, Femmy Otten, Ronny Delrue, Hans op de Beeck, Stief DeSmet, Anne Wenzel en meer.

Stadsfestival Damme
Intendant Jan Moeyaert
vzw Kunst/ Stichting ijsberg
Damme

http://www.stichtingijsberg.be/nl/doede-schole

Lijf & Beeld
22 juni t/m 22 september 2019

In de tentoonstelling Lijf & Beeld worden een aantal sleutelwerken van George Grard verbonden, in dialoog of in confrontatie gebracht met sculpturen en installaties van zeven actuele beeldende kunstenaars. Met werken en installaties van Laure Foret, Susanna Inglada, Athar Jaber, Enrique Marty, Stefan Papco, Peter Rogiers en Anne Wenzel.
Curator: Els Wuyts

Kunstencentrum Ten Bogaerde
Koksijde
België

https://www.koksijde.be/kunstencentrumtenbogaerde

Beelden 2019
22 mei t/m 27 oktober 2019

Landgoed Anningahof opent weer opnieuw de deuren en toont werken van Marie de Bruyn,Tom Claassen, Karin van Dam, Jonathan van Doornum, Adriaan Rees, Cornelius Rogge, Maria Roosen, Tanja Smeets, Elisabeth Stienstra, Levi van Veluw, Henk Visch, Rob Voerman, André Volten en meer.
Anne Wenzel toont haar twee monumentale vrouwenbeelden Under Construction (Fuck Your Morals) en Under Construction (Burn The Dictator).

Landgoed Anningahof
Zwolle

http://www.anningahof.nl

Art Brussels 2019
25 - 28 april 2019

Galerie Suzanne Tarasieve presenteert nieuw werk van Romain Bernini, Jörg Immendorff, Youcef Korichi, Ed Paschke, A.R. Penck, Recycle Group, Antoine Roegiers en Anne Wenzel.

Galerie Suzanne Tarasieve
Art Brussels

https://www.artbrussels.com/

Art Cologne 2019
11 - 14 april 2019

AKINCI toont dit jaar op Art Cologne onder andere de monumentale vrouwenbustes uit de serie Under Construction van Anne Wenzel.
Met werk van Stéphanie Saadé, Edwin Zwakman, Gluklya, Stephan Balkenhol. Andrei Roiter en Anne Wenzel

AKINCI
Art Cologne

http://www.artcologne.de

Lubricated Language
23 maart - 27 april 2019

AKINCI toont in de expositie Lubricated Language werken van Ali Kazma, Anne Wenzel, Mire Lee, Petra Morenzi en Miguel Angel Rios. Anne Wenzel toont beelden van glas uit de serie Nightfall, enorme verleidelijk glanzende inktvissen van glas. Dit is voor het eerst dat zij met dit materiaal werkte.

AKINCI
Amsterdam
https://akinci.nl

Van coBrA tot boorolie
16 maart - 6 oktober 2019

Van CoBrA tot boorolie bevat geëngageerde hedendaagse kunst, een belangrijk focus bij het verzamelen, van onder andere van Anne Wenzel en Charlotte Schleiffert. In een speciale ruime draait een installatie met videoprojecties op drie wanden van Robbie Cornelissen, waarbij je als bezoeker letterlijk in een soort levende tekening stapt. The black room werd vorig jaar aangekocht voor de NOG Collectie die het museum beheert. Bezoekers kunnen het nu voor het eerst ondergaan.
Met werk van onder meer: Karel Appel, Gijs Assmann, Tjebbe Beekman, Robbie Cornelissen, Corneille, Daan van Golden, Heringa/Van Kalsbeek, Peter Struycken, Charlotte Schleiffert, Jan Schoonhoven, herman de vries, Henk Visch, Anne Wenzel.

Stedelijk Museum Schiedam
https://www.stedelijkmuseumschiedam.nl

Rotterdam Late Night #56
7 maart 2019

Elke eerste donderdag van de maand is het in WORM tijd voor Rotterdam Late Night. Een talkshow waarin kunst, politiek en de dromen van de Rotterdammer aan bod komen. Gastheer en schrijver Ernest van der Kwast ontvangt kleurrijke gasten aan zijn tafel, er is live muziek, een minihoorcollege en een ode die deze keer aan Anne Wenzel opgedragen wordt.

21:30 - 22:45 uur
WORM
Rotterdam

Now/Forever
6 februari t/m 10 februari 2019

Dit jaar is op Art Rotterdam de nieuwe sectie Now/Forever te zien. Hester Alberdingk Thijm stelde met de gerenommeerd beursarchitect Tom Postma deze expositie samen. Midden op de beurs wordt een centrale plek gecreëerd waarin werken van verschillende galerieën naast elkaar geplaatst worden en met elkaar en de kijker in gesprek gaan.
Met werk van Anne Wenzel, Klaas Klosterboer, Johan Grimonaprez, Bas de Wit, Esther Tielemans, Lucas Lenglet, Paul Kooiker, Jan Robert Leegte e.a.

http://www.artrotterdam.com

Art Rotterdam
6 februari t/m 10 februari 2019

AKINCI toont op Art Rotterdam werk van Persijn Broersen & Margit Lukács, Inge Meijer, Andrei Roiter, Stéphanie Saadé en Anne Wenzel.

http://www.artrotterdam.com/

De Naakte Waarheid
26 januari t/m 16 juni 2019

De Naakte Waarheid vertelt de geschiedenis van de ontwikkeling van de westerse mens vanaf de renaissance tot en met de 21ste eeuw. Een tentoonstelling over de mens die in zijn drang naar kennis en zelfontplooiing onzekerheid en twijfel durft toe te laten, maar ook moet leren omgaan met de vrijheden die hij voor zichzelf heeft gecreëerd en uiteindelijk de gevolgen daarvan. Want hoe zal de mens zich in de komende eeuw verhouden tot zijn technische inventies? Tot de ecologische veranderingen die hij teweegbrengt? En hoe leeft hij samen met mensen die zijn wereldbeeld niet per se delen?
Met werk van Berlinde de Bruyckere, herman de vries, Albrecht Dürer, Michelangelo, Atelier van Lieshout, Jake & Dino Chapman, Marina Abramovic en anderen. Van Anne Wenzel wordt het werk Der Tod und das Mädchen uit de collectie van De Nederlandsche Bank getoond.

Ter gelegenheid van de expositie verschijnt een catalogus.

https://www.rijksmuseumtwenthe.nl

Out of Office. Kunstschatten uit bedrijven
11 december 2018 t/m 7 april 2019

Het Singer Museum Laren toont meer dan 150 werken uit Nederlandse bedrijfscollecties. Deze werken verlaten voor even hun vertrouwde plek in kantoren en bedrijven en vormen samen een verrassend kunsthistorisch overzicht van 75 jaar Nederlandse kunst.
Met werken van kunstenaars als Karel Appel, Marlene Dumas, Jan Schoonhoven en Folkert de Jong worden spannende dwarsverbanden getoond tussen kunstenaars uit verschillende periodes én tussen de diverse bedrijfscollecties.
Anne Wenzel zal het werk 'heaven #01' tonen uit de kunstcollectie van Ahold.

Singer Museum
Laren

https://www.singerlaren.nl

Inhuldiging beeld voor de Vishoek, Groningen
6 november 2018

Anne Wenzel heeft in opdracht van het CBK Groningen een beeld voor de Vishoek, de voormalige prostitutie wijk in Groningen gemaakt. Zij koos voor een eeuwenoud thema in de beeldhouwkunst. Bovenop een erezuil plaatst zij als eerbetoon de buste van een vrouw. De vrouwen van het A-kwartier bepaalden tenslotte het gezicht van de Vishoek- maar zullen nooit met hun naam de geschiedenis in gaan. Anne Wenzel wil juist voor deze vrouw een monument neerzetten.

Vishoek
Groningen

I can't believe I still have to protest this shit - Soloexpositie
8 september t/m 27 oktober 2018

In haar solo-expositie toont Anne Wenzel haar recente beelden uit de serie Under Construction. Busten van prachtige, sterke vrouwen, getekend door teksten die zij in de nog natte klei diep ingekervd heeft. De beelden worden in een istallatie getoond met meer abstracte keramische blokken, prachtig geglazuurd. Vormen, die refereren aan de ruwe toepassing van beton binnen de architectuur. Op de muren maakt zij speciaal voor deze installatie een ruimtevullene muurschildering met behulp van Super Soakers en water bomben. Een installatie die het midden houdt tussen opbouw en afbraak, demonstratie en bevestiging.

Opening zaterdag 8 september, 17 - 19:00

AKINCI
Amsterdam

http://akinci.nl

Chambre(s) d' Amour
Biennale d' Art Contemporain
24 juni t/m 4 november 2018

Curator Richard Leydier koos als thema van deze Biennale een tegelijkertijd chlichématig als ook universieel thema: de liefde. 11 internationale kunstenaars geven hun visie daarop. Van een zomerse teenageridyl tot de meer tragische liefde. De werken worden buiten, direct aan de ruwe kust van de Atlantik getoond.
Anne Wenzel heeft ter plekke een meer dan monumentaal beeld van 6.000 kg ongebakken klei gemaakt. Het werk reinterpreteerd op een universele het klassieke onderwerp van een pieta. Tijdens de expositie zal het beeld door invloed van het weer, de wind, zon en zee langzaam vervallen. Een metafoor voor menselijk drama en verlies.

La Littorale #7
Anglet

http://www.lalittorale.anglet.fr

Ceramics Now
60th Faenza Price - Special edition
29 juni t/m 7 oktober 2018

Het MIC Faenza viert het 80 jarige bestaan als ook de 60ste editie van de prestigieuze internationale 'Faenza Price', een van de meest belangrijke prijzen in de keramiek. Vanaf 30 juni zal het MC Faenza werken van zowel internationaal gerenommeerde kunstenaars als ook jonge aanstormende talenten in de keramiek tonen.
17 curatoren hebben 55 kunstenaars uit de gehele wereld geselecteerd waardoor een breed spectrum van recente ontwikkelingen in de keramiek getoond kunnen worden. Niet alleen beelden, maar ook geel installaties als ook performances zullen in deze expositie getoond worden.

Ter gelegenheid van de expositie verschijnt een catalogus.

MIC
Faenza

http://www.micfaenza.org

Vers les nouvelles aventures
23 juni t/m 27 juli 2018

Galerie Suzanne Tarasieve toont in haar zomerexpositie werk van Romain Bernini, Daniel Horowitz, Youcef Karachi, Mihael Milunovic, Lucien Murat, Antoine Roegiers, Julie Salaud, Milen Till and Anne Wenzel.

Galerie Suzanne Tarasieve
Parijs

http://suzanne-tarasieve.com

Onthulling
Monument voor 'd Artagnan
Zaterdag 23 juni 2018

Anne Wenzel heeft in opdracht van de Gemeente Maastricht de afgelopen jaren aan een monument voor
'd Artagnan gewerkt. Het werk toont de jas en hoed van
'd Artagnan die precies 345 jaar geleden door een kogel in zijn schouder in Maastricht overleed.
Een hedendaags memento Mori dat zaterdag 23 juni feestelijk onthult wordt.

Waldeckpark
Maastricht

Ars longa , vita brevis
Vanaf 23 juni 2018

Het museum heeft negen kunstenaars uitgenodigd om ieder een eigen zaal in te richten en daarbij gebruik te maken van de museumcollectie in relatie tot een nieuw of bestaand werk van de kunstenaar. Zo ontstaan er in totaal negen elkaar opvolgende kabinetten waarin de kunstenaars met hun installaties het verhaal van 'La condition humaine' vertellen, de menselijke conditie in de 21ste eeuw.
De negen kunstenaars die voor Ars longa, vita brevis een kabinet zullen inrichten zijn Bart Hess, L.A. Raeven, Berend Strik, Philip Vermeulen, Anne Wenzel, Peter Zegveld, Karin Arink, Armando en Siliva B.
Anne Wenzel toont in haar zaal de speciaal voor het Rijksmuseum Twenthe gemaakte vrouwenbuste Under Construction (Equality) in dialoog met het lavendelveld 108 pond lavendel van herman de vries.

Ter gelegenheid van de expositie verschijnt een catalogus.

Rijksmuseum Twenthe
Enschede

https://www.rijksmuseumtwenthe.nl

Een standbeeld van Willem van Oranje
23 mei t/m 23 september 2018

Vier kunstenaars 'Pieter Laurens Mol, Arie Schippers, Johan Tahon en Anne Wenzel' zijn gevraagd een ontwerp te maken voor een 'monumentale sculptuur die op een herkenbare wijze voor een breed publiek Willem van Oranje verbeeldt'. Het uiteindelijke kunstwerk krijgt een plaats op de hoek Statenplein/Hofstraat, voor de gevel van de Berckepoort, een van Nederlands oudste monumentale woonhuizen waar de Prins diverse malen verbleef. De keuze voor het uiteindelijke beeld is in handen van een deskundige jury met de Dordtse wethouder Cultuur als voorzitter. Ook het publiek heeft in de keuze voor het standbeeld een stem. Bezoekers van het museum kunnen tot en met 1 juli aangeven welk ontwerp hun voorkeur heeft.

Het Hof Van Nederland
Dordrecht

https://www.hethofvannederland.nl/

12 mei 2018
Boekpresentatie Anne Wenzel

Ter gelegenheid van haar solo-expositie 'History repeating' geeft Galerie Suzanne Tarasieve een monografie uit. Het boek toont zowel recente beelden als ook museale installaties van Anne Wenzel.

Het boek is verkrijgbaar bij Galerie Suzanne Tarasieve.
De boekpresentatie vindt plaats op 12 mei, 17-20 uur

Galerie Suzanne Tarasieve
Parijs

http://suzanne-tarasieve.com

12 mei t/m 21 oktober 2018
Beelden 2018

Op 12 mei opent het nieuwe seizoen van beeldenpark Landgoed Anningahof. Ieder jaar toont het park beelden van gerenoveerde Nederlandse Kunstenaars, van zowel gevestigde namen als ook jonge talenten.
Met beelden van oa. Armando, Gijs Assmann,Tim Breukers, Sjoerd Buisman, Claassen, Karin van Dam, Jonathan van Doornum, Folkert de Jong, Maartje Korstanje, Bastienne Kramer, Marianne Lammersen, Paul de Reus, Cornelius Rogge, Tanja Smeets, Anne-Marie van Sprang, Elisabeth Stienstra, Henk Visch, Rob Voerman, Auke de Vries, Anne Wenzel en nog veel meer.

Landgoed Anningahof
Zwolle

http://www.anningahof.nl

7 april t/m 12 mei 2018
History Repeating

De solo-expositie bij Galerie Suzanne Tarasieve toont recente werken uit de serie Under Construction en Chasing Silence zoals ook de sociaal voor Parijs gemaakte sculptuur La Liberté (Marianne). Chasing Silence zijn grote, raku-gestookte beelden van vogels. Donker, met veren in schitterende kleuren. Fenixen die zowel letterlijk als ook figuurlijk uit de as herrijzen. Daar tegen over staan de fiere monumentale vrouwenbustes uit de serie Under Construction. Deze bustes worden in een installatie getoond. Hiervoor gaat Anne Wenzel ter plekke een muurschildering maken met behulp van water bomben en super soakers gevuld met verf.

Ter gelegenheid van de expositie wordt een catalogus uitgegeven.

Galerie Suzanne Tarasieve
Paris

http://suzanne-tarasieve.com

4 april t/m 17 juni 2018
glorious (?)FAILURE

De derde Triënnale Hedendaagse Kunst "glorious (?)FAILURE" onderzoekt het thema falen in de specifieke context van het Psychiatrisch Ziekenhuis Duffel. De belangstelling voor falen in de samenleving is groot en dit heeft natuurlijk ook zijn weerslag op het domein van de kunst. Sociaal-maatschappelijke problemen zijn al langer inspiratiebronnen voor kunstenaars. Kunstenaars bevragen op een kritische manier de (falende) maatschappij. Op basis van hun onafhankelijke positie en verbeelding creëren zij kunst in de hoop bij te dragen aan een nieuw evenwicht.
Met: Abramovic & Ulay, Francis Alÿs, Dirk Braeckman, Marcel Broodthaers, Johan de Wilde, Johan de Wit, Nick Ervinck, Gao Brothers, Mark Manders, Gustav Mesmer, Bruce Nauman, Panamarenko/ Jef Cornelis, Thom Puckey, Qui Zhijie, Meggy Rustamova, Lisa Spillaert, Lotte van Den Audenaeren, Maarten Vanden Eynde, Frederik Van Simaey, Anne Wenzel e.a.

Psychiatrisch Ziekenhuis
Duffel
België

http://www.triennalepzduffel.be

10 februari t/m 10 juni 2018
Clay!

In de expositie Clay! presented Museum Jorn het werk van 8 internationaal gerenomeerde kunstenaars die allemaal op een experimentele en innovative manier het materiaal keramiek gebruiken. Ze werken met ruwe, ongebakken klei in ruimtevullende installaties en technisch grenzovreschrijdende performances. Ze maken monumentale installaties met beelden in pure en geglazuurde klei. Werken waarinhet oubliek deel van wordt. Anne Wenzel gaat in deze expositie voor het eerst haar nieuwe ruimtevullende installatie Under Construction tonen.
Dedeelnemende kunstenaars zijn: Miquel Barceló (E), William Cobbing (UK), Alexandra Engelfriet (NL), Lawrence Epps (UK), Lilibeth Cuenca Rasmussen (DK), Marien Schouten (NL), Clare Twomey (UK), en Anne Wenzel (NL).

Museum Jorn
Silkeborg
Denemarken

http://www.museumjorn.dk

18 november t/m 10 december 2017
Clay Matters

Clay Matters is an exhibition aimed at discussing the common ground between ceramics and contemporary art, the fruitful relation between the ceramicist and the other visual artists, as well as the role and relevance of clay in contemporary art and culture.
With works of Caroline Coolen, Johan Creten, Alexandra Engelfriet, Mark Manders, Nadia Naveau, Thomas Schütte, Anne Wenzel and more.

Herkenrode kazerne
Hasselt
Belgium

9 juli t/m 24 september 2017
Cities of Glass

Internationale kunstenaars en ontwerpers ontmoeten meesterglasblazers tijdens 'Cities of Glass'.

De beste internationale glasblazers uit Novy Bor (Tsjechië) en Venetië verzamelen zich in Leerdam. In De Glasblazerij, De Oude Horn en Royal Leerdam Crystal, wordt twee weken lang gewerkt door beeldend kunstenaars en vormgevers en de beste glasblazers van dit moment. Het publiek is getuige van het ontstaan van nieuw glaswerk. Onder meer Berend Strik, Zoro Feigl, Scholtens & Baijings, en Anne Wenzel zullen hun opwachting maken. Net als 30 jaar geleden resulteert deze werkperiode in een tentoonstelling in KunstFort Asperen.
Anne Wenzel ontwikkelde hiervoor met glasblazers uit Tsjechië en Venetië de installatie Nightfall. Een serie glazen inktvissen op monumentale metalen tafels.

Glasmuseum Leerdam &
Kunstfort Asperen
Acquoy

https://www.citiesofglass.nl

1 juli t/m 1 oktober 2017
Oog in Oog - Topstukken

De verbeelding viert hoogtij in de expositie 'Oog in Oog' in het Stedelijk Museum Schiedam. De bezoekers staat zelf midden in het spelveld en kan ruimtelijke installaties betreden. Een spel van ontmoetingen, zo zou je deze keuze uit de verzameling van het museum kunnen noemen.

Stedelijk Museum
Schiedam

http://www.stedelijkmuseumschiedam.nl

17 juni 2017 t/m 24 februari 2018
C'est le Bouquet!

Fondation Bernardaud toont het werk van zeventien internationale kunstenaars met als onderliggend thema het florale. In vele culturen representeren bloemen de overgang van leven naar de dood, van het menselijke naar het goddelijke. Voor kunstenaars bied dit onderwerp haast onuitputtelijke mogelijkheden om actuele thema's te belichten. Het brede spectrum dat in deze expositie getoond wordt, laat zien dat het oude, tijdloze thema nog steeds niets aan zijn oorspronkelijke urgentie heeft verloren.

Foundation Bernardaud
Limoges

https://www.bernardaud.com/en-gb/gb/the-foundation

12 - 17 juni 2017
Volta 13 Basel

AKINCI Amsterdam toon nieuw werk van Anne Wenzel, Persijn Broersen & Margit Lukács en Andrei Roiter.

Markthalle
Basel

http://www.voltashow.com

Documentaire 'Re-defining Balance (as a matter of fact)' on Arttube

De afgelopen negen jaar werkte Anne Wenzel aan de acht meter hoge en 38.000 kg zware fontein voor de Rechtbank in Zwolle. In zijn schaal is het een unieke sculptuur, zowel in zijn aard, als in het materiaalgebruik van keramiek en beton. Marieke van der Lippe volgt de ontwikkeling ervan gedurende meer dan vier jaar op de voet. Het tot stand komen van een dergelijk monumentaal beeld vergt van alle betrokken partijen een enorme inzet; niet alleen vakkennis, vooral ook bovenmenselijke inzet, doorzettingsvermogen en immens geduld zijn nodig. De film maakt het gevecht met het materiaal en de overwinning hierop zichtbaar.

http://www.arttube.nl/en/videos/re-defining-balance-as-a-matter-of-fact

26 - 29 april 2017
Art Cologne

Galerie AKINCI toont tijdens Art Cologne recent werk van Stephan Balkenhol, Persijn Broersen & Margit Lukács, Jaap van den Ende, Axel Hütte, Ali Kazma, Zbigniew Rogalski en Anne Wenzel

http://www.artcologne.de

22 april - 28 mei 2017
9th Gyeonggi International Ceramic Biennale

De GICB 2017 toont keramische werken van internationale kunstenaars. Onder de titel Narrative_Ode to Life wordt onderzocht hoe de verschillende aspecten van het leven, de geschiedenis, cultuur en ook politiek vertaald worden naar keramische werken.
Anne Wenzel toont haar installatie 'Heaven' zoals ook de serie requiem of 'Heroism (monuments)'. Zij zal tevens tijdens het symposium een lezing over haar werk houden.

KOCEF
Gyeonggi-do
Korea

https://www.kocef.org/eng/

19 - 25 april 2017
Bruxelles Les rendez-Vous de la Galerie Suzanne Tarasieve

Ook dit jaar zal Galerie Suzanne Tarasieve tijdens Art Brussels werk tonen van Jean Bedez, Romain Bernini, Alkis Boutlis, Champion Métadier, Jörg Immendorff, Eva Jospin, Boris Mikha¸lov, A.R. Penck, Julien Salaud, Pierre Schwerzmann, Juergen Teller en Anne Wenzel

OPEN SPACE H37
37, place du Chatelein
Brussel

1 april t/m 8 oktober 2017Soloexpositie Chasing Silence

In Chasing Silence geeft Wenzel haar interpretatie van een eeuwenoud kunstthema: het vanitasstilleven. Verstild en toch vol kracht liggen vogels op een enorme tafel. Door de nabijheid van de dood ademen ze kracht en schoonheid. De beelden zijn donker, maar toch tegelijkertijd vol kleur. Om dit te bereiken stookte Anne Wenzel de beelden raku. Bij deze techniek worden de roodgloeiende beelden met houtsnippers verstikt. Hierdoor verandert de witte klei in een diep zwart. Het lusterglazuur zorgt voor een rijke schakering aan kleuren. Zo herrijzen de vogels als feniksen uit de as.

Princessehof
Leeuwarden

http://www.princessehof.nl

9 t/m 12 februari 2017
Art Rotterdam

AKINCI Amsterdam presenteert een nieuw werk van Anne Wenzel op Art Rotterdam.
Chasing Silence (Golden Eagle) wordt voor het eerst publiek getoond.

Art Rotterdam

http://www.artrotterdam.com

16 oktober 2016
Luster Live

Op twee zondagen in oktober vinden in De Pont onder de titel Luster Live gesprekken plaats met kunstenaars die deelnemen aan de tentoonstelling Luster in het Tilburgse park De Oude Warande.
Zondag 16 oktober spreekt kunsthistorica Rebecca Nelemans met Anne Wenzel over haar werk en in het bijzonder haar bijdrage voor de expositie Luster-Clay in Sculpture Today in Park de Oude Warande.

Luster Live begint om 13.30 en duurt een uur.
De toegang is gratis voor museumbezoekers. Reserveren is verplicht via de website van Museum De Pont.

Museum De Pont
Tilburg

http://www.depont.nl/te-doen/programma/programma-detail/auditorium/559/

17 september t/m 30 oktober 2016
Luster - Clay in Sculpture Today

Het aantal exposities dat uitsluitend gewijd is aan het gebruik van keramiek in de hedendaagse kunst is sinds enkele jaren opvallend te noemen. Waar komt deze groeiende belangstelling vandaan?
De Fundament Foundation zal deze vraag nagaan in de expositie Luster in het park De Oude Warande.
Met werk van oa.: Dewar & Gicquel, Alexandra Engelfried, Cameron Jamie, Markus Karstieß, Marien Schouten, Gert & Uwe Tobias en Anne Wenzel

Fundament Foundation
Park De Oude Warande
Tilburg

http://www.fundamentfoundation.nl

10 september 2016
Onthulling Re-defining Balance
(as a matter of fact)

De afgelopen negen jaar heeft Anne Wenzel aan de acht meter hoge fontein voor de rechtbank in Zwolle gewerkt. De opdracht werd verstrekt door het Rijksvastgoedbedrijf. Wenzel ontwierp de fontein speciaal voor het atrium in het hart van het door architect Rob Hootsmans ontworpen gebouw. Door het gebruik van keramiek en beton is een dergelijk beeld ongekend, zowel in Nederland als ook internationaal.

De officiële onthulling wordt om 10:00 uur verricht door de Commissaris van de Koning.

Rechtbank Overijssel
Lokatie Zwolle
Schuurmanstraat 1
Zwolle

Attempted decadence (Blossoms) aangekocht door Vehbi Koç Foundation's Contemporary Art Collection

De Vehbi Koç Foundation's Contemporary Art Collection heeft de installatie Attempted decadence (Blossoms) integraal aangekocht. De aankoop bestaat uit de beelden Attempted decadence (Blossoms, large, blue), Attempted decadence (Blossoms, red flamingo) en Attempted decadence (Blossoms, hilde).
De werken zijn nog t/m 18 september te zien in de expositie Not All That Falls Has Wings samengesteld door Selen Ansen bij ARTER in Istanboel,

18 juni 2016
Plaatsing beeld in rechtbank Zwolle

Zaterdag 18 juni werd naar meer dan vier jaar productietijd de acht meter hoge fontein in het atrium van de Rechtbank in Zwolle geplaatst.
Het 38.000 kg zware beeld werd in zes grote delen getransporteerd en geplaatst. Gemaakt van keramiek en beton zal het de komende tijd dienst doen als fontein in het hart van het gebouw.
De officiële opening is zaterdag 10 september. Maar het beeld kan op vertoon van een identificatiebewijs nu al tijdens openingstijden bezichtigt worden.

Rechtbank Overijssel
Schuurmanstraat 2
Zwolle

8 juni t/m 18 september 2016
Not All That Falls Has Wings

Devised around notions of "gravity" and "gravitas", this exhibition will bring together works that disturb perceptual habits, cultural and social edifices and comfort zones of knowledge. Taking inspiration from post-mythical falls and downfalls, the show will focus on concepts such as "Sublime" and "Failure" to explore our contemporary ways of seeking grandeur and address the possibility for novel fields of experience.
With Bas Jan Ader, Phyllida Barlow, Cyprien Gaillard, Ryan Gander, Mikhail Karikis & Uriel Orlow, Void and Anne Wenzel

Curator: Selen Ansen

ARTER
Istanbul

http://www.arter.org.tr

25 t/m 29 mei 2016
Amsterdam Art Fair

AKINCI Amsterdam toont werk van Charlotte Schleiffert, Melanie Bonajo, Andrei Roiter, Juul Hondius en Anne Wenzel

Amsterdam Art Fair

http://www.amsterdamartfair.nl

19 t/m 24 april 2016
Bruxelles - Les Rendez-Vous De La Galerie Suzanne Tarasieve

Galerie Suzanne Tarasieve toont in een parallele expositie tijdens Art Brussels werk van Romain Bernini, Alkis Boutlis, Eva Jospin, Markus Lüpertz, Champion Métadier, Boris Mikha¸lov , A.R. Penck, Recycle Group, Julien Salaud, Terry Taylor, Juergen Teller en Anne Wenzel

Hangar H18
Ixelles

http://suzanne-tarasieve.com

13 t/m 17 april 2016
Art Cologne

AKINCI, Amsterdam toont recent werk van Stephan Balkenhol. Gluklya, Andrea Roiter, Stéphanie Saadé, Edwin Zwakman en Anne Wenzel.


http://www.artcologne.de

9 maart t/m 12 juni 2016
Ceramix, Keramiek van Rodin tot Sch�tte

Na de succesvolle expositie CERAMIX in het Bonnefantenmuseum Maastricht gaat de expositie verder na de Cité de la céramique in Sèvres en het Maison Rouge in Parijs. De expositie vertelt aan de hand van meer dan 250 kunstwerken het verhaal van de keramische kunst vanaf het begin van de vorige eeuw tot heden, met ruime aandacht voor de naoorlogse artistieke keramiek productie en hedendaagse kunst in Europa, Noord-Amerika en Azië.
Anne Wenzel toont in dit kader het monumentale beeld Attempted decadente (blossoms, blood red) in de Cité de la céramique Sèvres.

Maison Rouge, Parijs
Cité de la céramique Sèvres

http://www.sevresciteceramique.fr

27 februari t/m 22 mei 2016
Het ABC van de Collectie, Schiedam verzamelt actuele kunst

De expositie geeft een overzicht over de collectie van het Stedelijk Museum Schiedam. Onderdeel van de expositie is het monumentale werk Splendid Surrender van Anne Wenzel dat sinds hun aankoop voor het eerst in het museum te zien zal zijn.

Stedelijk Museum Schiedam
Schiedam

http://www.stedelijkmuseumschiedam.nl

20 februari t/m 16 april 2016
Night Falls, Day Breaks
Soloexpositie

Departing from the historical iconography of commemoration and of the memorial, Wenzel interrogates art historical and political themes through her unorthodox use of that most primal and traditional of materials - clay. Deeply interested in the language of 'heroism' these artworks question the manipulative narrative of nationalist architecture and sculpture. Wenzel simultaneously appropriates and re-interprets the value of the symbolic in new forms which are resonant with contemporary political and civic challenges.
The exhibition has a certain critical and thematic resonance with other cultural and civic activities which will take place this year in Northern Ireland and in the Republic of Ireland. Specifically, events which are part of what has been termed the 'Decade of Centenaries' that begins with the centenaries of the Easter Rising in Dublin
Curator: Mhairi Sutherland

Void Contemporary Gallery
Derry
Noord-Ierland

http://www.derryvoid.com

30 januari t/m 26 maart 2016
A quoi tient la beauté des étreintes

Centraal staan de aankopen die het FRAC Auvergne tussen 2013 en 2015 gedaan heeft. De presentatie legt inhoudelijke verbanden tussen de werken en geeft daarmee de actuele ontwikkelingen in beeldende kunst weer.
Van Anne Wenzel zal het werk Requiem of Heroism (Wreath, ribbons) uit de collectie van het FRAC Auvergne getoond worden.

FRAC Auvergne
Clermont-Ferrand

http://www.frac-auvergne.fr

23 januari 2016
Premiere Hollandse Meesters

De regisseur Marc Schmidt heeft de afgelopen tijd aan een film portrait over Anne Wenzel voor de serie Hollandse Meesters in de 21e eeuw gewerkt.
23 januari gaat de nieuwe serie in premiere in EYE Amsterdam.

Hollandse Meesters in de 21e eeuw toont een reeks belangrijkste Nederlandse kunstenaars van dit moment in hun werkruimtes, gezien door de ogen van gerenommeerde filmmakers. De blik achter de schermen biedt inzicht in de kunstenaars werkwijze, materiaalgebruik, ideeën over kunst en kunstenaarschap, in de tijdsgeest en bovenal de persoon.

http://www.hollandsemeesters.info

23 januari t/m 27 februari 2016
Beyond Context
Charlotte Schleiffert & Anne Wenzel

In the duo show Beyond Context, AKINCI unites two artists who's work cannot be taken lightly. A certain violence applies to both, each drawn to the subject in her own distinct manner. Where Anne Wenzel (1972, Schlüttorf, DE) fearlessly diverts the tradition of ceramics into remarkable sculptures with a brutal sense of decay, Charlotte Schleiffert (1967, Tilburg, NL) addresses crude social themes with a discomforting elegance in a range of mixed media on canvas. Rather than a dialogue, their individual voices clash and confront one another, challenging the viewer to rethink their spectacle and, instead, become sensible to the pressing subjects that linger beyond.

Galerie AKINCI
Amsterdam

http://www.akinci.nl

26 oktober 2015 - 22 februari 2016
Zeitgenössische Keramik von Fontana bis Uecker

De expositie toont keramiek uit de 20ste en 21ste eeuw. De werken worden hierbij in de context van de vaste expositie geïntegreerd en geven inzicht in de actuele ontwikkelingen in de internationale keramiek.

Hetjens Museum
Düsseldorf

Oktober 2015
Beeld voor Rechtbank Zwolle is klaar!

Na 4 jaar productietijd is eindelijk het beeld voor de Rechtbank Zwolle klaar!
Het is een 8 meter hoge fontein, gemaakt van beton en keramiek in opdracht van de Rijksgebouwendienst.
De komende weken wordt hard eraan gewerkt zodat dit uitzonderlijke beeld in de nieuwbouw van de Rechtbank van Zwolle geplaatst kan worden.

16 oktober 2015 - 5 februari 2016
CERAMIX

In samenwerking met Cité de la céramique (Sèvres - F) en la Maison Rouge (Parijs - F) presenteert het Bonnefanten onder de titel CERAMIX een blockbuster-tentoonstelling over het gebruik van keramiek door 20e- en 21e-eeuwse kunstenaars. Het museum toon een selectie van meer dan 200 topstukken uit internationale museum- en particuliere collecties (o.a. Victoria & Albert Museum in Londen, Museo Internazionale della ceramica in Faenza, Petit Palais in Parijs, Marck Larock-Granoff, Isabelle Maeght, Alain Tarica, Luciano Benetton).

De première van deze tentoonstelling vindt plaats in Maastricht. In het voorjaar 2016 reist de tentoonstelling naar Parijs en Sèvres.

Bonnefantenmuseum
Maastricht

http://www.bonnefanten.nl

13 september 2015 t/m 10 januari 2016
Paradijs

Met werk van Elspeth Diederix, Heringa/ Van Kalsbeek, Erk Odijk, Hans de Wit, Anne Wenzel ea.
Curator: Tanya Rumpff

De expositie wordt geopend door Ludo van Halem, conservator Twintigste-eeuwse kunst, Rijksmuseum Amsterdam

Buitenplaats Beeckestijn
Velsen-Zuid

5 september 2015 - 3 januari 2016
Gevaar en schoonheid
William Turner en de traditie van het Sublieme

Het Rijksmuseum Twenthe en Museum de Fundatie in Zwolle organiseren in samenwerking met Tate Britain de dubbeltentoonstelling 'Gevaar & Schoonheid - Turner en de traditie van het sublieme'. Turners werk is alleen bij hoge uitzondering in ons land te zien.
De dubbeltentoonstelling in Enschede en Zwolle presenteert ruim 50 schilderijen en aquarellen van Turner in de context van de Europese kunstgeschiedenis, van de late middeleeuwen tot nu, met werk van Aelbert Cuyp, Claude Lorrain, Claude Monet, Gustave Courbet, Ernst Ludwig Kirchner, Gerhard Richter, Anne Wenzel ea.

Ter gelegenheid van de expositie verschijnt bij Waanders Uitgevers de tentoonstellingspublicatie 'Gevaar & Schoonheid. Turner en de traditie van het sublieme'.

Rijksmuseum Twenthe
Enschede

https://www.rijksmuseumtwenthe.nl

9 juli t/m 20 september 2015
De Burgemeester van Veurne

Naar aanleiding van het 25-jarig overlijden van Georges Simenon en de nieuwe Nederlandse vertaling van Le bourgmestre de Furnes door Rokus Hofstede nodigde Emergent twee gastcurators uit. Na lezing van het boek selecteerden Anne-Françoise Lesuisse uit Luik (stad van Simenon) en Nina Folkersma uit Amsterdam (aangewezen op de vertaling), op basis van hun persoonlijke associaties, interpretaties en perspectieven, elk een reeks kunstenaars. In dialoog stelden ze vervolgens de tentoonstelling samen.
Met werk van Eylem Aladogan, Dirk Braeckman, Paul Kooiker, Lucas Lenglet, Arjan van Helmond en Anne Wenzel ea.

EMERGENT
Veurne
België

http://emergent.be

27 t/m 31 mei 2015
Amsterdam Artfair

Met AKINCI, Amsterdam

http://www.amsterdamartfair.nl

Damaged Goods in de Salon van Mister Motley

Mister Motley nodigde Anne Wenzel uit om voor hun Salon naar voorbeeld van Gertude Stein een online tentoonstelling geheel naar eigen inzicht te ontwikkelen. Zij toon in haar Salon achtergrondinformatie, inspiratiebronnen en making of van haar serie Damaged Goods.

http://www.mistermotley.nl/salon/anne-wenzel-damaged-goods

20 mei - 25 oktober 2015
Sèvres Outdoors 2015

Sèvres
Cité de la céramique

http://www.sevresciteceramique.fr

16 t/m 19 april 2015
Art Cologne

Met AKINCI, Amsterdam en Galerie Suzanne Tarasieve, Parijs

http://www.artcologne.de

25 februari t/m 1 maart 2015
ARCO

Met AKINCI Amsterdam

http://www.ifema.es/arcomadrid_06/

19 oktober 2014 t/m 29 maart 2015
Anne Wenzel - Aesthetic Revolt

Met haar solo-expositie Aesthetic Revolt geeft Anne Wenzel een antwoord op de parallel getoonde expositie met werken van Alexander Roslin (1718-1793).
Roslin vereeuwigde de heersende klasse op het hoogtepunt van haar rijkdom en macht. Hij was de chroniqueur van de decadentie van de late 18de eeuw. Net voordat de Franse Revolutie er een abrupt einde aan maakte.
Wenzel zet het werk van Roslin in een ander perspectief met een nauwgezet georchestreerde installatie.

Rijksmuseum Twenthe
Enschede

http://www.rijksmuseumtwenthe.nl/

20 september 2014 t/m 18 januari 2015
Realms of Memory

In de expositie onderzoeken en verbeelden Anne Wenzel, Raquel Maulwurf en Dieuwke Spaans het thema oorlog.
In Realms of Memory vormen de topografie en de geschiedenis van de plek de uitgangspunten voor het blootleggen van de universele beeldvorming van oorlog en strijd. De locatie in en rondom het museum kan worden gezien als een tijdscapsule, waarin de turbulente geschiedenis is opgezogen. In de tentoonstelling wordt dat verleden voelbaar gemaakt en wordt het museum een Realm of Memory; een wereld van herinnering en van herdenking.

Museum Arnhem
Arnhem

http://www.museumarnhem.nl

Anne Wenzel wint European Ceramic Context 2014!

De ECC2015 toont een overzicht van hedendaagse keramiek in twee grote exposities met werken van 120 kunstenaars uit 30 Europeese landen. Anne Wenzel wint de prijs voor haar uitmuntend keramisch werk in de categorie Ceramic Arts.

http://www.europeanceramiccontext.com

13 september t/m 23 november 2014
European Ceramic Context 2014

ECC 2014 presenteert in twee grote tentoonstellingen het beste van de hedendaagse europese keramische kunst met 60 kunstenaar uit 30 landen. Nederland word vertegenwoordigt door Anton Reijnders en Anne Wenzel.

Bornholms Kunstmuseum
Gudjhem, Bornholm

http://www.bornholms-kunstmuseum.dk

5 juni t/m 27 juli 2014
Radical Delight

Soloexpositie

Galerie Suzanne Tarasieve
Parijs (FR)

http://www.suzanne-tarasieve.com

18 mei t/m 22 juni 2014
Glorious Failures

Anne Wenzel & Frederic Geurts

Galerie Tatjana Pieters
Gent (BE)

http://www.tatjanapieters.com

24 t/m 27 april 2014
Art Brussels

met Galerie Tatjana Pieters, Gent (BE)

http://www.artbrussels.com

10 t/m 13 april 2014
Art Cologne

met AKINCI, Amsterdam en
Galerie Suzanne Tarasieve Parijs

http://www.artcologne.com

Monografie
Anne Wenzel - Prospects of Perception

Februari verschijnt de monografie ter gelegenheid van de soloexpositie van Anne Wenzel met tekstbijdragen van Daria de Beauvais, Mariette Dölle, Sjarel Ex en een uitgebreid interview van Anne Wenzel en Philippe van Cauteren. Vormgeving: 75B, uitgever Lecturis

http://www.lecturis.com

6 februari - 5 mei 2014
The Opaque Palace - Soloexpositie

The Opaque Palace transformeert de ruimtes van Tent tot een totaalinstallatie waarin monumentale sculpturen de grote thema's - macht, destructie, heroïek, historie - samenhangend verbeelden. De tentoonstelling is samengesteld door Daria de Beauvais, curator Palais de Tokyo, Parijs.

http://www.tentrotterdam.nl

Anne Wenzel - Des colosses aux pieds d'argile
Review artpress

Interview met Richard Leydier over het werken met keramiek, de oorlog en de uitvoering van de fontein voor de rechtbank in Zwolle
artpress 2 / Nov /Dec 2013

12 oktober - 16 november 2013
Damaged Goods

Soloexpositie

Akinci
Lijnbaansgracht 317
Amsterdam

http://www.akinci.nl

Museum Boijmans van Beuningen koopt werk Z.T. (Zwart Meisje)

Museum Boijmans van Beuningen heeft het werk Z.T.(Zwart Meisje) gekocht. Het beeld is het eerste monumentale zwarte werk van Anne Wenzel en is daarmee een sleutelwerk. Het beeld is wellicht het meest geëxposeerde en gepubliceerde werk van haar.

http://www.boijmans.nl

21 September 2013 - 6 September 2015
Ik hou van Holland
Nederlandse kunst na 1945

Groots overzicht van de Nederlandse kunst na 1945 geeft inzicht in de ontwikkeling van de Nederlandse kunst van 1945 tot nu. Het Stedelijk Museum Schiedam selecteerde ruim honderd kunstwerken die bepalend zijn voor de kunst in deze periode. De tentoonstelling laat ook de maatschappelijke context van deze werken zien, waardoor de signalerende en reflecterende functie van kunst zichtbaar wordt.
Met werk van Jan Schoonhoven, Wim T. Schippers, Marlene Dumas, Rob Scholte, Rineke Dijkstra, Atelier van Lieshout, Maria Roosen, Anne Wenzel en vele anderen.

Stedelijk Museum Schiedam
http://www.stedelijkmuseumschiedam.nl

8 juni t/m 1 september 2013
25 jaar Stadscollectie - De stad, de kunstenaars en het museum

Ter gelegenheid van het 25-jarige jubileum van de Stadscollectie Rotterdam is deze zomer in de grootste museumzalen van Museum Boijmans Van Beuningen werk te zien van internationaal gerenommeerde kunstenaars met de stad Rotterdam als bakermat voor hun artistieke carrière. De tentoonstelling, met ruim 30 monumentale installaties, tweedimensionale werken, video's en films van onder anderen Atelier Van Lieshout, Daan van Golden, Erik van Lieshout en Anne Wenzel biedt een afspiegeling van 25 jaar verzamelbeleid voor de Stadscollectie Rotterdam. Bij de tentoonstelling verschijnt een omvangrijke publicatie met diverse essays en een overzicht van de circa 800 kunstwerken die in vijfentwintig jaar zijn verzameld.

Museum Boijmans van Beuningen
Rotterdam
http://www.boijmans.nl

24 mei 2013
Officiële opening Stedelijk Museum 's Hertogenbosch

Het beeld Bright solitude (chandelier), dat aangekocht is door het Stedelijk Museum 's Hertogenbosch, zal semi-permanent in de ingang van het nieuwe museumsgebouw getoond worden.

Stedelijk Museum
's Hertogenbosch
http://www.sm-s.nl

11 mei t/m 16 juni 2013
The Glorious Rise and Fall...

Met oa.: Jeroen Eisinga, Charlotte Schleiffert,Dieuwke Spaans, Anne Wenzel, Gijs Assmann, Ronald Ophuis, Folkert de Jong, Martha Colburn, Margit Lucas en Persijn Broersen, Sven Kroner, Pieter Hugo, Bas Princen, Yael Bartana, Jasper de Beijer, Gert-Jan Kocken, Kim van Norren, Rob Voerman, Lotte Geeven, Marc Bijl
curator: Marjan Teeuwen.

Bij de tentoonstelling verschijnt een catalogus.

KW14
's Hertogenbosch
http://www.kw14.nl

1 mei t/m 2 juni 2013
La joie de se perde

Tentoonstelling geïnspireerd door de melancholische gewaarwording van een plek. Met werk van Anne Wenzel, Dirk Braeckman, Jasper Rigole, Peter de Koninck, Piki en Liesbet Verschuren, Reniere&Depla, Yves Velter, Renato Nicolodi ea.
Curator: Els Wuyts

Villa De Olmen
B-Wieze
http://www.villadeolmen.be

18 t/m 21 april 2013
Art Brussels

Galerie Tatjana Pieters toont op Art Brussels nieuwe beelden van Anne Wenzel.

http://www.artbrussels.be

Stedelijk Museum Schiedam koopt 'Splendid Surrender'

Op de opening van de ARCO in Madrid heeft het Stedelijk Museum Schiedam het beeld Splendid Surrender (2012) gekocht bij Galerie Tatjana Pieters uit Gent. Het museum heeft het werk van de van oorsprong Duitse kunstenaar, maar al ruim 10 jaar in Rotterdam wonende kunstenaar Anne Wenzel al een aantal keren in het museum getoond, onder andere bij de tentoonstelling Virtuoze Zinsbegoochelingen in 2010.

http://www.stedelijkmuseumschiedam.nl/

13 t/m 17 februari 2013
ARCO Madrid

Solo Objects

Met Galerie Tatjana Pieters
Gent (BE)

http://www.ifema.es/ferias/arco/default_i.html

17 januari t/m 28 april 2013
Sign of the Times

met werk van Stéphane Pencréac'h, Michel Gouéry, Bernhard Martin, John Isaacs, Léopold Rabus, Thomas Helbig, Ronald Ophuis en Anne Wenzel.
curator: Richard Leydier

Tijdens de tentoonstelling verschijnt een catalogus.

Le Carré Sainte Anne
Montpellier (FR)

6 oktober 2012
NRC

In het NRC van 6 oktober 2012 staat een foto van de huiskamer van Otto Schaap met daarin het beeld Blood & Honour #03 van Anne Wenzel.

Schaap zegt: "Herdershonden waren de lievelingsdieren van Adolf Hitler. Dit beeld staat voor tanende macht. Het lijkt alsof het hondenbeeld aan het smelten is. Zo middenin de kamer was de enige juiste plaats voor dit beeld. Er is nog voldoende ruimte om om de macht heen te draaien."

7 september t/m 7 oktober 2012
Het Gebouw

met o.a.: Armando, Aaron van Erp, Amie Dicke, Anne Wenzel, Anya Gallaccio, Couzijn van Leeuwen, Frank Halmans, Jan Koen Lomans, Jasper Hagenaar, Karin van Dam, Rutger Zuydervelt, Tanja Smeets en Thijs Ebbe Fokkens.

Museum Oud Amelisweerd
http://www.moa.nl

20 juli t/m 25 november 2012
Figuurlijk

De menselijke figuur in de beeldende kunst met o.a.: Amie Dicke, Iris van Dongen, Marlene Dumas, Guido Geelen, Claire Harvey, Folkert de Jong, Juul Kraijer, Katinka Lampe, Matthew Monahan, Ronald Ophuis, Micha Patiniott, Thom Puckey, Karen Sargsyan, Dieuwke Spaans, Elisabet Stienstra, Berend Strik en Anne Wenzel.
Curatoren: Imke Ruigrok en Nathanja van Dijk

Museum Hilversum
http://www.museumhilversum.nl

1 juli t/m 15 juli 2012
Summer Show

met werk van Parsijn Broersen & Margit Lukács, Hansjoerg Dobliar en Anne Wenzel

Galerie Akinci
Amsterdam
http://www.akinci.nl

11 juni t/m 16 juni 2012
Volta Show Basel

met Galerie Baer
Dresden (DE)
http://www.voltashow.com

2 juni t/m 29 juli 2012
Sint Jan

met o.a.: Ann Veronica Janssens, Anne Wenzel, Berlinde de Bruyckere, Bruce Nauman, Damien Hirst, David Claerbout, Dirk Braeckman, Gregor Schneider, Marlene Dumas, Maurizio Cattelan, Michaël Borremans, Navid Nuur, On Kawara...
Curatoren: Jan Hoet & Hans Martens

Bij de expositie verschijnt de catalogus 'Sint Jan' bij uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts.

Sint-Baafskathedraal
Gent (BE)

Start uitvoering beeld voor Rechtbank Zwolle

Anne Wenzel is begonnen met de realisatie van de 8 meter hoge fontein voor de nieuwbouw voor de Rechtbank in Zwolle. Oplevering van het beeld is eind 2013.

Beeld voor nieuwbouw Rechtbank Zwolle
http://annewenzel.nl/sculpture/en/public-space.php

Het Elastisch Perspectief
(Publicatie)

Het beeld 'Vrouwe Carnisse' van Anne Wenzel staat in het boek 'Het Elastisch Perspectief', een bundeling van kunsttoepassingen die de afgelopen vijftien jaar in de Vinex-locatie Carnisselande te Barendrecht gerealiseerd werden.

Uitgever: Gemeente Barendrecht/ Uitgeverij De Zwaluw
ISBN 978-90-77794-10-4

19 februari t/m 25 maart 2012
Reiz des Bösen

Natasja van Kampen, Ed Pien, Justin Wijers, Anne Wenzel

Galerie Maurits van de Laar
Den Haag
http://www.mauritsvandelaar.nl

25 januari t/m 24 maart 2012
Into The Woods

Curator: Daria de Beauvais

La Galerie des Galeries
Parijs (FR)

15 januari t/m 26 februari 2012
Resist

Solo presentatie

Galerie Tatjana Pieters
Gent (BE)
http://www.tatjanapieters.com

14 oktober t/m 23 oktober 2011
Pearls of the North

Curatoren: Caroline Smulders en Jérôme Lefèvre

Palais d'Iéna
Parijs (FR)
http://www.pearlsofthenorth.com/

2 oktober 2011 t/m 5 februari 2012
Mit Feuer und Flamme

Keramik in der Gegenwartskunst met Richard Deacon, Anke Ellergerhard, Leiko Ikemura, Uwe Karlsen, Markus Karstieß, Ai Weiwei, Bodo Korsig, Otto Piene, Edith PLattner, Norbert Prangenberg, Thomas Schütte, Anne Wenzel
Bij de expositie verschijnt een catalogus.

Museum Villa Rot
Burgrieden-Rot (DE)
http://www.villa-rot.de

1 oktober t/m 30 oktober 2011
From the Heart

Expositie naar aanleiding van de uitreiking van de Gulden Adelaar aan Arno Kramer, tevens oud-docent van Anne Wenzel en de overige mede-exposanten.

Bergkerk
Deventer

24 september 2011 t/m 8 januari 2012, MärklinWorld

A model of the world by 40 Artists met oa.: Michael Borremans (BE), Krijn de Koning (NL), Martin Luijendijk (NL), Hans op de Beeck (BE), Frank van der Salm (NL), Miyuki Okuyama (JP), Gerda Steiner & Jorg Lenzlinger (CH), Thomas Struth (D), Rob Voerman (NL), Anne Wenzel (NL), Hans Wilschut (NL), Edwin Zwakman (NL)
Bij de expositie verschijnt een catalogus.

Kunsthal KAdE
Amersfoort
http://www.kunsthalkade.nl